Apmierinātības ar dzīvi saistība ar sociālo salīdzināšanu. - Tamsone, Liliāna (Latvijas Universitāte, 2011)
Šajā bakalaura darbā tika izvirzīti trīs pētījuma jautājumi: 1)Kāda saistība pastāv starp apmierinātību ar dzīvi un sociālās salīdzināšanas līmeni? 2)Kāda saistība pastāv starp apmierinātību ar dzīvi un augšupejošo salīdzināšanu? 3)Kāda saistība pastāv starp apmierinātību ar dzīvi un lejupejošo salīdzināšanu? Pētījumā piedalījās 58 respondenti – 12 vīrieši un 46 sievietes vecumā no 25 līdz 45 gadiem. Respondentu vidējais vecums ir M = 31,67, SD = 5,11. Pētījuma instrumentārijs iekļauj divas metodes: 1)Apmierinātības ar dzīvi skala (The Satisfaction With Life Scale (SWLS); Diener, Emmons, Larsen, & Griffin, 1985). Adaptācija veikta Andas Upmanes promocijas darbā 2010.gadā. 2)Sociālās salīdzināšanas skala (Iowa-Netherlands Comparison Orientation Measure (Social Comparison Scale); Gibbons, & Buunk, 1999). Skalas sākotnējā adaptācija tika veikta šī darba ietvaros. Pētījuma rezultātā tika secināts, ka: 1) apmierinātībai ar dzīvi pastāv negatīva saistība ar sociālās salīdzināšanas līmeni; 2) apmierinātībai ar dzīvi pastāv negatīva saistība ar augšupejošo salīdzināšanu; 3) apmierinātībai ar dzīvi nepastāv statistiski nozīmīgas saistības ar lejupejošo salīdzināšanu. Pētījuma rezultāti liecina par to, ka tendence bieži salīdzināt sevi ar citiem cilvēkiem ir viens no pazeminātas apmierinātības ar dzīvi rādītājiem. Augšupejošā salīdzināšana ir īpaši cieši saistīta ar zemu apmierinātību ar dzīvi. Atslēgas vārdi: apmierinātība ar dzīvi, sociālā salīdzināšana.

Three research questions were posed in this bachelor paper: 1)What are relationships between satisfaction with life and social comparison orientation? 2)What are relationships between satisfaction with life and upward comparison? 3)What are relationships between satisfaction with life and downward comparison? The sample of the study included 58 respondents – 12 male and 46 female aged 25-45 years. The mean age of the sample is M = 31,67, SD = 5,11. Two methods were used in the study: 1)The Satisfaction With Life Scale (SWLS) (Diener, Emmons, Larsen, & Griffin, 1985). The method was adapted by Anda Upmane in 2010. 2)Iowa-Netherlands Comparison Orientation Measure (Social Comparison Scale) (Gibbons, & Buunk, 1999). The method was initially adapted in this study. The results of the study show that: 1) satisfaction with life is negatively associated with the level of social comparison; 2) satisfaction with life is negatively associated with upward comparison; 3) satisfaction with life has no statistically significant associations with downward comparison. The results of the study suggest that the disposition to compare oneself to other people is one of the indicators of low satisfaction with life. Upward comparison has especially strong association with low satisfaction with life. Key words: satisfaction with life, social comparison.
Satisfaction With Life in Relation With Social Comparison.
Keywords: Psiholoģija