Nelikumīgas darbības ar kultūras priekšmetiem: Krimināllikuma 229. pants un tā grozījumi - Kraševskis, Kristians Renārs (Latvijas Universitāte, 2022)
Bakalaura darba tēma ir ‘’Nelikumīgas darbības ar kultūras priekšmetiem: Krimināllikuma 229.pants un tā grozījumi.’’ Bakalaura darba mērķis ir Krimināllikuma 229.panta analīze no vairākiem aspektiem: tā nošķiršana no Krimināllikuma 228.panta, 79.panta un 229.1 panta, kā arī Latvijas krimināltiesiskā regulējuma vēsturisks apskats, vērsts uz kultūras priekšmetu aizsardzības regulējuma salīdzinājums mūsdienās un vēsturiski, lietderības un citu apsvērumu ziņā, kā arī regulējuma salīdzinājums Latvijā un ārvalstīs, kā arī Latvijas krimināltiesiskā regulējuma atbilstības analīze starptautiskām prasībām. Mērķa sasniegšanai, analizējamais pants un tā īpatnības ir raksturotas kopsakarā ar iepriekš minētajiem, aktuālajiem avotiem un apstākļiem. Darbā ir izmantoti Latvijas, kā arī ārvalstu normatīvie akti, starptautiskās konvencijas, Latvijas autoru zinātniskie darbi tiesību zinātnēs, ar uzsvaru uz krimināltiesībām, kā arī likumprojektu izstrādes dokumenti un arhīvu materiāli.

The topic of the bachelor's thesis is "Illegal activities with cultural objects: Section 229 of the Criminal Law and its amendments." The aim of the bachelor's thesis is the analysis of Section 229 of the Criminal Law from several aspects: it’s separation from Sections 228, 79 and 229.1 of the Criminal Law, as well as the historical review of Latvian criminal law regulation, focusing on the comparison of the regulation of protection of cultural objects in the current day and historicall, in terms of it’s usefulness and other considerations, as well as a comparison of regulations in Latvia and abroad, as well as an analysis of the compliance of Latvia’s criminal law regulations with international requirements. In order to achieve this goal, the analyzed Section and it’s features are described together with the above-mentioned relevent sources and by taking into consideration various circumstances. The work uses Latvian and foreign normative acts, international conventions, scientific works of Latvian authors of law, with emphasis on criminal law, as well as drafting documents, archive materials and similar sources.
Illegal acts with cultural objects: section 229 of the Criminal Law and it's amendments
Keywords: Juridiskā zinātne; kultūras piemineklis; kultūras priekšmets; būtisks kaitējums; Eiropas Padomes Konvencija par noziedzīgiem nodarījumiem, kas saistīti ar kultūras vērtībām