Mītisko tēlu sistēma Ovidija poēmā "Mīlas māksla" - Upelniece, Iluta (Latvijas Universitāte, 2021)
Bakalaura darba mērķis ir izpētīt mītisko tēlu sistēmas nozīmi un funkcionalitāti Ovidija poēmā ‘’Mīlas māksla’’. Mērķa sasniegšanai tiek apzinātas mūsdienu pētnieku atziņas par poēmu ‘’Ars amatoria’’, tās raksturiezīmes, kā arī teorētisks materiāls par mītisko tēlu ietekmi Ovidija laikā un to pielietojumu. Bakalaura darbam tika izveidotas septiņas grupas mītisko tēlu piemēru grupēšanai. Tika izveidota tabula ar atlasītajām tekstvietām un to grupējumu. Darbā tika analizētas mītisko tēlu izmantošanas vietas un ko tās atklāj poēmā. Pētījumā atklāts, ka liela daļa argumentācijas poēmā balstās uz mītiskajiem piemēriem, mītiskie tēli poēmas vajadzībām tiek sagrupēti, pat ja mītiskajā materiālā viņi nav saistīti un mītu sistēma, kā mīti mijiedarbojas, ietekmē gan poēmas uztveri.

The aim of the bachelor’s thesis is to explore the meaning and functionality of mythical character systems in Ovid’s poem ‘’Ars Amatoria’’. To achieve the goal the author studied the conclusions of contemporary researchers about the poem „Ars Amatoria” by Ovid, its characteristics, as well as theoretical material about the affects of mythical characters during Ovid’s lifetime and their usage. Seven groups were made for the bachelor’s thesis to group mythical character examples. A table was made with the selected text and they were grouped. The places of use of mythical characters and what they reveal were analysed in the thesis. Research process revealed that a large part of the argumentation in the poem is based on mythical examples, the mythical characters were grouped for the needs of the poem, even if they are not connected in the source myth material and that the myth system, how the myths interact, affect how the poem is perceived.
The System of Mythical Characters in the Poem "Ars amatoria" by Ovid
Keywords: Valodniecība; mīts; mīlestība; piemērs; sistēma