Latvijas ekonomikas gatavība eiro ieviešanai - Tihonovs, Aleksejs (Latvijas Universitāte, 2008)
Maģistra darba temats ir “ Latvijas ekonomikas gatavība eiro ieviešanai”. Šī maģistra darba mērķis ir izpētīt un analizēt 2007. gada Latvijas ekonomisko situāciju, lai noteikt vai tā ir labvēlīga eiro ieviešanai, izdarīt secinājumus un izstrādāt priekšlikumus veicamas analīzes uzlabošanai. Darbs sastāv no ievada, trim nodaļām, secinājumu un priekšlikumu daļas, izmantotās literatūras saraksta un pielīkumiem. Sākumā tika dots temata teorētiskais pamatojums un vēsturiskais aspekts, balstoties uz vispārējo un speciālo literatūru, Eiropas Savienības Komisijas paziņojumiem, kā arī pasaules vēsturiskiem avotiem. Otrajā, - praktiskajā daļā autors analizē Latvijas un Eirozonas ekonomikas integrācijas pakāpi, ņemot par pamatu datus par 2000. – 2007. gadiem. Darba gaitā autors analizē ne tikai Latvijas un Eirozonas divpusējas sakarības, bet arī tās tiks salīdzinātas ar citu jauno dalībvalstu sasniegumiem šajā jomā, Trešajā daļā autors izpētījis citu valstu prieredzi dalībā EMS, plusus un mīnusus no eiro ieviešanas. Analizējot iegūtos rezultātus autors secinājis, ka neskatoties uz to, ka Eirozonas valstis spēlē lielu lomu Latvijas tautsaimniecībā, tomēr liela diverģences pakāpe pastāv starp šiem reģioniem. Biznesa ciklu analīze norāda uz to, ka no 2000. gada tika vērojama diverģences palielināšanās tendence nevis samazināšanās. Ja šī tendence saglabāsies arī nākotnē, Latvijas iestāšanās EMS var negatīvi ietekmēt nacionālo tautsaimniecību. Darba nobeigumā autors piedāvā iespējamus risinājumus ekonomiskās situācijas uzlabošanai, tādus kā neatliekamā stabilizācijas plāna ieviešana, it īpaši veicinot eksportspēju, banku kredītu portfeļa veidošana mājsaimniecību kreditēšanā pārsvarā no iekšzemes noguldījumiem un banku pašu līdzekļu avotiem, uzņēmējdarbības aktivizēšana, īpaši veicinot MVU attīstību, investīcijas zināšanās un pētniecībā. Atslēgvārdi: eiro ieviešana, Māstrihtas kritēriji, analīze, konverģence, dalībvalstis.

The theme of Master paper is “ Latvian economy readiness for euro implementation”. The goal of this master paper is to investigate and analyze situation of Latvian economy in 2007, in order to determine if it is favourable for euro implementation, to make conclusions and to work out suggestions for improvement of worked out analysis. Master paper consists of introduction, 3 parts, section of conclusions and suggestions, used literature and appendices. At the beginning there is theme’s theoretical basis and historical aspects, based on general and specific literature, reports of European Union Commity, as well as on world historical sources. In the second – practical part, the author analyzes Latvian and Eurozone economy integration degree, taking into account data about 2000 – 2007. Throughout the work author analyzes Latvian and Eurozone co-operation, also this co-operation is compared to achievements of other new member countries. In the third part the author investigates other countries experience in participation in EMS, its advantages and disadvantages regarding euro implementation. Analysing results the author made a conclusion that despite Eurozone countries play a big role in Latvian national economy, still there is a big difference degree between theseregions. Business cycles analysis shows that starting from 2000. there is increasement in difference instead of decreasement. If this tendence remains in the future, than Latvian’s joining to EMS might negatively influence on national economy. In the conclusion the author offers possible decisions for economic situation improvement, such as introduction of stabilization plan, especially export making, bank credit portfolio making mostly from domestic investments and bank means sources, activization of business, making development of SAB, investments into research and development. Keywords: Euro implementation, analysis, similarity, countries- members, Mastriht criteria.
Latvian Economy Readiness for Euro Implementation
Keywords: Ekonomika