Bāziskie jonu šķidrumi organiskajā sintēzē - Briča, Sindija (Latvijas Universitāte, 2014)
Bāziskie jonu šķidrumi organiskajā sintēzē. Briča S., darba vadītājs Dr.h.ķīm., prof. Zicmanis A. Bakalaura darbs, 62 lappuses, 20 attēli, 9 tabulas, 59 literatūras avoti, 18 pielikums. Latviešu valodā. Darba literatūras apskata daļa satur vispārīgu informāciju par jonu šķidrumu iegūšanu, to uzbūvi un īpašībām, kā arī literatūras datus par jonu šķidrumu izmantošanas iespējām benzoīna kondensācijas un Knēvenāgela kondensācijas reakcijās. Laboratorijā tika iegūti vairāki bāziskie jonu šķidrumi, lietojot dažādas metodes, kuriem bāziskumu nodrošina gan trešējā aminogrupa, gan anjons, gan arī abu iepriekš minēto grupu kombinācija. Iegūto savienojumu struktūras raksturota ar 1H KMR un IS spektroskopijas metodēm. Noteikts šo jonu šķidrumu lietošanas galvenais raksturlielums – termiskā stabilitāte. Iegūtie jonu šķidrumi pārbaudīti kā šķīdinātāji un katalizatori benzoīna kondensācijas un Knēvenāgela kondensācijas reakcijās. JONU ŠĶIDRUMI, BĀZISKIE JONU ŠĶIDRUMI, TERMOGRAVIMETRIJA, BENZOĪNA KONDENSĀCIJA, KNĒVENĀGELA KONDENSĀCIJA

Basic ionic liquids in organic synthesis.Brica S., supervisor Dr.habil.chem., prof. Zicmanis A. Bachelor thesis, 62 pages, 20 figures, 9 tables, 59 literature references, 18 appendices. In Latvian. The literature review of the thesis contains general information about preparation of ionic liquids, their structure and properties, as well as literature data about application possibilities of ionic liquids in benzoin condensation and the Knoevenagel condensation reactions. Several basic ionic liquids were obtained in the laboratory by various methods, their tertiary amino group or/and a basic anion providing the necessary alkalinity of these ionic liquids, as well as the combination of both mentioned groups. Structures of obtained compounds have been verified by 1H NMR and IR spectroscopy. The main characteristic for the application of these ionic liquids - thermal stability was determined. The resultingionicliquids were testedassolvents andcatalysts in benzoincondensationand the Knoevenagel condensationreaction. IONIC LIQUIDS, BASIC IONIC LIQUIDS, THERMAL ANALYSIS, BENZOIN CONDENSATION, KNOEVENAGEL CONDENSATION
Basic ionic liquids in organic synthesis
Keywords: Ķīmija