Traumu vēstures ietekme uz hamstringu muskuļu spēku Latvijas sieviešu futbola līgu spēlētājām - Kacens, Mārtiņš (Latvijas Universitāte, 2024)
Hamstringu savainojumi ir viena no biežākajām traumām futbolā, ar lielu risku gūt atkārtotus savainojumus, tāpēc būtu svarīgi paredzēt hamstringu traumu risku, lai to pēc iespējas varētu novērst. Bet līdz šim nav atrasti testi, kurus veicot, pirms sezonā varētu veiksmīgi paredzēt iespējamo hamstringu traumu. Pētījuma mērķis bija novērtēt iepriekšējo traumu ietekmi uz hamstringu muskuļu spēku. Pētījumā piedalījās 66 Latvijas sieviešu futbola līgu spēlētājas. Lai uzzinātu antropometriskos rādītājus un informāciju par traumu vēsturi, pētījuma dalībnieces aizpildīja autora veidotu anketu. Pētījumā tika veikts maksimālais izometriskais vienas kājas vilkmes tests un Nordik noliekšanās ekscentriskais spēka tests. Sagrupējot dalībnieces divās grupās – ar hamstringu saistītām traumām un bez traumām pēdējā gada laikā, netika novērotas statistiski nozīmīgas atšķirības starp grupām. Sagrupējot vienas kājas vilkmes rezultātus divās grupās – bez traumas un ar traumu apakšējā ekstremitātē pēdējo 3 mēnešu laikā, tika secināts, ka traumētās kājas rezultāti bija vājāki un atšķirība bija statistiski nozīmīga. Salīdzinot vienas kājas vilkmes un Nordik noliekšanās testus, netika atrasta korelācija starp testu rezultātiem. Tāpēc, lai pilnvērtīgi izvērtētu hamstringu muskuļu spēku, jāizmanto gan vienas kājas vilkmes tests, gan Nordik noliekšanās tests.

Hamstring injuries are one of the most common injuries in football, with a high risk of re-injury, so it would be important to predict the risk of hamstring injuries in order to prevent them as much as possible. But so far, no tests have been found that can successfully predict a possible hamstring injury in upcoming season. The aim of the study was to evaluate the effect of previous injuries on hamstring muscle strength. 66 Latvian women's football league players participated in the study. In order to find out the anthropometric indicators and information about the history of injuries, the study participants filled out a questionnaire created by the author. The maximal isometric single leg stiff leg deadlift test and the Nordik hamstring exercise test were performed in the study. Grouping the players into two groups - players with hamstring-related injuries and without injuries in the last year, no statistically significant differences between the groups were found. The results of single leg stiff leg deadlift was grouped into two groups - without injury and with an injury in the lower limb during the last 3 months. Results of injured leg was lower and there was statistically significant difference. When comparing single leg stiff leg deadlift and Nordik hamstring exercise, no correlation was found between the test results. Therefore, in order to fully evaluate the strength of the hamstring muscles, both the single leg stiff leg deadlift and the Nordik hamstring exercise should be used.
The influence of injury history on hamstring muscle strength in players of Latvian women's football leagues
Keywords: Sporta zinātne; Hamstringu traumas futbolā; vienas kājas vilkme; Nordik noliekšanās tests; Latvijas sieviešu futbols