Pieredzes atraisīšanās naratīvais aspekts - Ozola, Zane (Latvijas Universitāte, 2010)
Maģistra darbā ar hermeneitikas, naratīva un analīzes metožu palīdzību aplūkota cilvēka pieredzes nozīmes radošās struktūras, caur kurām atklājas kultūras pasaule. Pola Rikēra hermeneitiskā filosofija caur valodas un teksta analīzi atklāj cilvēka radošās aktivitātes lomu kultūras interpretācijas kontekstā un iezīmē cilvēka saprašanas vēsturisko raksturu. Īpaša uzmanība veltīta mākslai kā cilvēka radošuma sfērai un mākslas kritikai kā kultūras skaidrojuma diskursam. Integrējot Rikēra filosofijā estētiķa Noela Kerola darbus, tiek demonstrēts, kādā veidā naratīva teorija interpretējošā veidā atklāj mākslas darba nozīmes, un norāda uz kritikas žanra lomu kultūras pasaules tapšanā, iezīmējot ētisko mākslas pieredzes aspektu. Atslēgas vārdi: Pols Rikērs, laiks, pieredze, naratīvs, saprašana, Noels Kerols, māksla, vēsture, interpretācija.

This master’s paper analyzes human experience structures by method of hermeneutics, narrative and analytics through which cultural landscape is exposed. Hermeneutic philosophy of Paul Ricoeur, through analysis of language and text, reveals the role of human creativity in terms of cultural interpretation, and also marks the characteristics of human historical acknowledgment. Special attention is drawn to art as human faculty of creativity, as well as art criticism as a discourse for cultural comprehension. By integrating of Noel Carroll the into work philosophy of Ricoeur, it shows the way in which narrative theory reveals the significance of an artwork, as well as shows the role of art criticism in the constituting of the art world by stressing the ethical side of art experience.
The Narrative Aspects of the Unraveling of Experience
Keywords: Filozofija