Daugavpils jezuītu arhīva dokumentu kompleksa reprezentativitāte Latgales teritorijas kontekstā (17.-18.gadsimts) - Bogdanoviča, Tatjana (Latvijas Universitāte, 2023)
Promocijas darbs pēc savas būtības ir avotpētniecisks pētījums. Tā galvenais izpētes objekts ir Daugavpils jezuītu arhīva dokumentu komplekss, kuru apkopoja un publicēja Josefs Kleijntjenss. Pētījuma mērķis ir, pamatojoties uz fenomenoloģisko pieeju avotpētniecībā, noteikt Daugavpils jezuītu arhīva dokumentu kompleksa reprezentativitātes pakāpi attiecībā pret Latgales teritoriju 17.–18. gadsimtā. Avotu izpēte veikta, balstoties uz fenomenoloģijas pieeju avotpētniecībā, kas katru avotu uzskata par noteikta laika posma kultūras fenomenu. Izejot no šis koncepcijas, pētījums sastāv no divām daļām – avotpētnieciskās analīzes un iegūto rezultātu sintēzes. Avotpētnieciskās analīzes rezultātā tika noteikti arhīva tapšanas apstākļi, struktūra, sastāvs, ka arī izpētīts tā saturs. Dokumentu satura analīzei pielietota kontentanalīze, leksiski statistiskā un semantiski kontekstuālā metode. Rezultātā tika konstatēts, ka arhīva dokumentiem ir augsta reprezentativitāte Daugavpils trakta kultūrvēsturiskās attīstības tēmas ietvaros. Atslēgu vārdi: jezuīti, jezuītu arhīvs, Daugavpils rezidence, Dinaburga, Latgale, Inflantija

The doctoral thesis is, by its very nature, a source research study. Its main research object is the materials of the Daugavpils Jesuit archive, which were collected, compiled, and published by Joseph Kleijntjens. The aim of the research is to determine the degree of representativeness of the Daugavpils Jesuit archive document complex in relation to the territory of Latgale in the 17th –18th centuries, based on the phenomenological approach of source research. The research of the sources was carried out based on the phenomenology approach, which considers each source as a cultural phenomenon of a certain period. Based on this concept, the study consists of two parts – the analysis of sources and the synthesis of the obtained results. As a result of the source research analysis, the conditions, structure, composition of the archive were determined, and its content was also researched. Content analysis, lexical-statistical and semantic-contextual methods are used for document analysis. As a result, it was found that the archive documents have a high representativeness within the topic of cultural development of the Daugavpils district. Keywords: Jesuits, Jesuit archive, Daugavpils residence, Dinaburga, Latgale, Inflantia
Promocijas darbs
Elektroniskā versija nesatur pielikumus
Keywords: Vēsture un arheoloģija [kopīga]; Vēsture un arheoloģija; Vēsture un filozofija*History and Philosophy