Aptiekās strādājošo farmācijas speciālistu un konsultantu zināšanu, attieksmes un prakses novērtējums par uztura bagātinātājiem - Zadinane, Krista (Latvijas Universitāte, 2018)
Maģistra darbs, 49 lappuses, 5 tabulas, 37 literatūras avoti, 7 pielikumi. Latviešu valodā. Kā maģistra darba mērķis tika izvirzīts: novērtēt aptiekās strādājošo farmaceitu, farmaceita asistentu, farmācijas studentu un konsultantu zināšanas, attieksmi un praktisko darbību saistībā ar uztura bagātinātājiem. Kā darba uzdevumi tika noteikti: 1.izveidot zināšanu, attieksmes un prakses novērtēšanas anketu; 2.veikt anketēšanu aptiekās; 3.apkopot un analizēt iegūtos datus. Mērķa sasniegšanai tika izvēlēts aprakstošs, šķērsgriezuma pētījuma dizains. Pētījuma instruments ir zināšanu, attieksmes un prakses novērtēšanas anketa. Kā pētījuma dalībnieki tika izvēlēti farmaceiti, farmaceita asistenti, farmācijas studenti un konsultanti, kas ikdienā strādā aptiekā un veic klientu konsultēšanu. Kopējais dalībnieku skaits ir 69. Maģistra darbs sastāv no 3 daļām. Pirmā daļa ir literatūras apskats par uztura bagātinātājiem, to lietošanu un ietekmi, kā arī aptiekas darbinieku raksturojums un viņu loma saistībā ar uztura bagātinātājiem. Otrajā daļā tiek aprakstīta maģistra darba pētnieciskā daļa. Tajā tiek raksturoti pētījuma materiāli un metodes. Trešajā daļā tiek apkopoti pētījumā iegūtie dati, veikta to analīze, un aprakstīti secinājumi. Iegūtie rezultāti norādīja, ka farmācijas speciālisti, kuriem ir labāks zināšanu pašnovērtējums, ir arī labāka attieksme un praktiskā darbība saistībā ar uztura bagātinātājiem.

Master`s thesis, 49 pages, 5 tables, 37 literature references, 7 appendices. In Latvian. The aim of this study was to determine the knowledge, attitude and performance of pharmacists, pharmacist assistants and pharmacy students toward dietary supplements. The main tasks for this study were set: 1.To create knowledge, attitude and performence evaluation questionnaire; 2.To distribute questionnaires between the pharmacy specialists working in pharmacies; 3.To collect and analyse data. For this study was choosen the descriptive, cross-selection study design. For data collection was used a kowledge, attitude and performance evaluation questionaire. Study population included pharmacists, pharmacist assistants, pharmacy students and consultants, who daily work at pharmacy. Total number of participants was 69. Master`s thesis consists of 3 parts. The first part is a literature review of dietary supplements, their use and effects, characteristics of pharmacists and their role among dietary supplements. The second part describes the research part of Master`s thesis. It describes the research materials and methods. The third part summarizes the data obtained in the study, conducts their analysis and describes the conclusions. The results showed that pharmacy specialists with better self-assessment of knowleadge also have a better attitude and performance on dietary supplements.
At pharmacy working pharmacy specialists` and consultants` knowledge, attitude and performance regarding dietary supplements
Keywords: Medicīna; Farmaceits; Uztura bagātinātājs; Zināšanas; Attieksme; Prakse