Etnisko un sociālo faktoru ietekme uz 13.Saeimes vēlēšanu rezultātiem Latgales vēlēšanu apgabalā - Magdeburgere, Liene (Latvijas Universitāte, 2021)
Bakalaura darbā ir pētīta ekonomisko un sociālo faktoru ietekme uz 13. Saeimas vēlēšanu rezultātiem Latgales vēlēšanu apgabalā un veikta šo faktoru ietekmes salīdzināšana ar Kurzemes, Vidzemes un Zemgales vēlēšanu apgabalu kopējiem vēlēšanu rezultātiem. Ekonomisko un sociālo faktoru ietekmes būtiskums tiek pārbaudīts, izmantojot korelācijas un regresijas metodes. Iegūtie rezultāti liecina, 13. Saeimas vēlēšanu rezultātus būtiskāk ir ietekmējuši etniskie faktori, no kuriem īpaša nozīme ir bijusi cittautiešu īpatsvaram starp LR pilsoņiem. Sociālie faktori, kas ietekmējuši 13. Saeimas vēlēšanu rezultātus ir atšķirīgi Latgales vēlēšanu apgabalā un Kurzemes, Vidzemes un Zemgales vēlēšanu apgabalos, un neviens no sociālajiem faktoriem neveido ciešu korelāciju ar kādas politiskās partijas iegūto balsu skaitu.

In this bachelors thesis ethnical and social factor impact on 13th parliamental elections in Latgale election region have been researched and impact of these factors have been compared with total election results in Kurzeme, Vidzemes and Zemgale election regions. Social and ethnical factors importance have been detected by correlation and regression analysis. Results show that ethnical factors have been more important to 13th parliamental elections than social factors and one of the most important ethnical factors have been percentage of non-Latvian citizens. Social factors that have impacted 13th parliamental election results are different in Latgale election region and Kurzemes, Vidzeme and Zemgale election regions.
Social and Ethnical factor impact on 13th parliamental elections in Latgale election region
Keywords: Ģeogrāfija; Saeimas vēlēšanas; etniskais sastāvs; regresijas analīze; sociālie faktori