Koģenerācijas staciju koksnes pelnu un bioogles īpašības un to izmantošanas iespējas lauksaimniecībā - Bērziņš, Edmunds (Latvijas Universitāte, 2017)
Biomasas koģenerācijas sistēmas ir labs risinājums videi draudzīgākas enerģijas (siltuma un elektrības) ražošanā, tomēr biomasas sadedzināšanas rezultātā rodas ievērojams daudzums pelnu un bioogle, kas pārsvarā tiek apglabāti poligonos kā atkritumi. Maģistra darba mērķis – analizēt biomasas koģenerācijas staciju koksnes vieglo pelnu un bioogles sastāvu, īpašības, tajā skaitā toksicitāti, ietekmi uz augu attīstību, kā arī izvērtēt izmantošanas iespējas lauksaimniecībā. Rezultāti liecina, ka vieglie pelni un bioogle, nepārsniedzot noteiktu koncentrācijas līmeni, veicina sēklu dīgtspēju, augu augšanu, biomasas pieaugumu un nodrošina labu sakņu attīstību. Tādējādi pelnus un bioogli ir iespējams lietderīgi izmantot lauksaimniecībā, tomēr jāizvērtē augsnes īpašības un augu specifika. Maģistra darba apjoms ir 82 lapas; darbā iekļauti 25 attēli, 21 tabula un 4 pielikumi. Kopumā izmantoti 133 literatūras avoti.

Cogeneration system using biomass is a good solution for more environmentally friendly energy (heat and electricity) production. However, during this process, significant amount of biomass combustion residues such as ash and biochar are generated, and they are predominantly disposed in landfills as a waste. The aim of the MSc thesis was to analyze the residues derived from biomass cogeneration plants, including wide analysis of wood combustion fly ash and biochar composition, properties, toxicity, impact on plant development, additionally assessing possibilities for its use in agriculture. Results indicated that wood fly ash and biochar in limits of certain concentration are stimulating seed germination, plant growth, increase of biomass and development of root system. Thus, ash and biochar are suitable for use in agriculture, however, soil properties and specifics of plant species should be evaluated. The MSc thesis consist of 82 pages, contain 25 pictures, 21 tables and 4 appendices; 133 literature sources are used.
Assessment of characteristics and application in agriculture of wood combustion fly ash and biochar from cogeneration power plants
Keywords: Vides zinātne; atjaunojamie energoresursi; biomasas koģenerācija; koksnes sadegšana; sēklu dīgtspēja; toksicitāte