Leksisko stilistiskās izteiksmes līdzekļu lietojums Nike reklāmas tekstos - Utāne, Inesa (Latvijas Universitāte, 2023)
Mūsdienās klienti ik dienu saskaras ar reklāmu sociālajos medijos un neapzināti tiek ietekmēti ar pārliecinošas valodas lietojumu, kura elements ir leksikie stilistiskie izteiksmes līdzekļi. Bakalaura darba mērķis ir analizēt leksisko stilistisko izteiksmes līdzekļu biežumu un funkcijas, atrodamus vietnē “Instagram” “Nike” reklāmas tekstos. Darbā izmantotās metodes ir literatūras apskats un 70 "Nike" reklāmas tekstu stilistiskā analīze. Publiсētās literatūras apskatā tika noskaidrots, ka leksiskie stilistiskie izteiksmes līdzekļi ir viens no galvenajiem elementiem, kas padara reklāmas tekstu pārliecinošu un manipulē ar auditoriju. Empīriskajā daļā tika secināts, ka visbiežāk izmantotie leksiskās stilistiskās izteiksmes līdzekļi ir metafora un epitets. Lielākās daļas leksisko stilistisko izteiksmes līdzekļu funkcijas ir padarīt tekstu emocionālu un lasītajam pievilcīgu.

Nowadays customers face advertisements on social media daily and are unconsciously influenced by the use of persuasive language, the element of which is lexical stylistic devices. The goal of the present research is to analyse the frequency and functions of lexical stylistic devices of ‘Nike’ advertising texts posted on the ‘Instagram’ platform. The methods used are literature review and the stylistic analysis of 70 ‘Nike’ advertising texts. From the literature review, it is known that lexical stylistic devices are one of the key elements to persuade and manipulate the audience. It was concluded in the empirical part that the lexical stylistic devices used with the highest frequency are a metaphor and an epithet. The functions of most lexical stylistic devices are to make the text emotional and appealing to the reader.
Use of Lexical Stylistic Devices in Nike Advertising texts
Keywords: Valodniecība; sociālie mediji; reklāmas teksts; leksiskie stilistiskie izteiksmes līdzekļi; Nike