Uztvertā stresa un ar to saistīto rādītāju izmaiņas uz kreatīvo mākslu balstītā programmā agrīnā un vidējā brieduma sieviešu grupā - Grīnberga, Laura (Latvijas Universitāte, 2020)
Pētījuma mērķis bija noskaidrot, vai pastāv izmaiņas pēc kreatīvās mākslas programmas personas uztvertā stresa līmenī, apmierinātībā ar dzīvi un pozitīvo un negatīvo afektu rādītājos. Pētījuma jautājums – vai pastāv statistiski nozīmīgas izmaiņas uztvertā stresa, apmierinātības ar dzīvi, un pozitīvā un negatīvā afekta radītājos pirms un pēc kreatīvās mākslas programmas? Pētījuma eksperimentālajā grupā piedalījās 14 respondenti, kontrolgrupā - 26. Pētījuma dalībnieki bija sievietes agrīnā un vidēja brieduma vecumā no 19 līdz 63 gadiem (M= 35,3 SD=10,69). Darbā tika pielietotas trīs aptaujas. 1.Apmierinātības ar dzīvi skala (Satisfaction with Life Scale (SWLS); Diener, Emmons, Larsen & Griffin, 1985). Adaptācija latviski A. Upmane, 2010. 2.Uztvertā stresa skala (Perceived Stress Scale/ PSS/ Cohen, Kamarck & Mermelstein, 1983). Adaptācija latviski I. Stokenberga, 2008. 3.Pozitīvo un negatīvo afektu skala (Positive and negative affect Schedule (PANAS); Watson, Clark & Tellegen, 1988). Latviešu valodā PANAS tulkojusi un adaptējusi I, Stokenberga, 2004. Ottreizēja adaptācija A. Upmane 2010. Tika noskaidrots, ka pastāv statistiski nozīmīgas izmaiņas Uztvertā stresa un Pozitīvā un rādītājos pirms un pēc kreatīvās mākslas programmas Ekperimentālajā grupā, salīdzinot ar Kontrolgrupu. Programmas rezultātā Eksperimentālajā grupā pazeminājies Uztvertais stress (2,64 balles), paaugstinājusies Apmierinātība ar dzīvi (2,14 balles), paaugstinājies Pozitīvais afekts (3,14 balles) un pazeminājies Negatīvais afekts (4,71 balle). Atslēgas vārdi: kreativitāte, mākslas terapija, uz kreatīvo mākslu balstīta programma, apmierinātība ar dzīvi, uztvertais stress, pozitīvais un negatīvais afekts.

The purpose of the study was to find out whether there was a change in the level of perceived stress, life satisfaction and positive and negative affects of the person after the creative arts based program. Research question - Are there statistically significant changes in perceived stress, life satisfaction and positive and negative affect before and after the creative arts program? There were 14 respondents in the study experimental group and 26 in the control group. The study participants were early and middle-aged women aged 19 to 63 years (M= 35,3 SD=10,69). Three surveys were used in the work: Satisfaction with Life Scale (SWLS); Diener, Emmons, Larsen & Griffin, 1985), Perceived Stress Scale/ PSS/ Cohen, Kamarck & Mermelstein, 1983), Positive and negative affect Schedule (PANAS); Watson, Clark & Tellegen, 1988). It was found that there was a statistically significant change in Perceptual Stress and Positive and Pre- and post-Creative Arts program in the Experimental group relative to the Control group. As a result of the program, the Perceived stress has decreased (2.64 points), Life Satisfaction (2.14 points) and Positive Affect increased (3.14 points) and Negative Affect (4.71 points) decreased in the experimental group Keywords: creativity, art therapy, creative arts program, life satisfaction, perceived stress, positive and negative affect.
Dynamic of Different Indicators of Perceived Stress After Creative Art Program in a Group of Women at Early and Middle Age
Keywords: Psiholoģija; kreativitāte; apmierinātība ar dzīvi; uztvertais stress; uz kreatīvo mākslu balstīta programma; mākslas terapija