Finanšu burbuļu izveide kriptoaktīvu tirgū - Riekstiņš, Edvards (Latvijas Universitāte, 2022)
Bakalaura darbā tiek aplūkots Bitcoin kriptovalūtas kapitalizācijas pamatojums, kā arī analizēts tās kriptovalūtas cenas straujais kāpums laika posmā no 2013.g. līdz 2022.g. Mērķis ir pārliecināties, par finanšu burbuļa pastāvēšanas iespējamību Bitcoin kriptovalūtas tirgū. Aplūkojot tirgus statistiskos datus, kā arī veicot Bitcoin kriptovalūtas pielietošanas un izmantošanas analīzi, to savstarpējo salīdzinājumu ar citām valūtām, darbā tiek uzrādītas Bitcoin kriptovalūtas nepilnības. Turklāt, Bitcoin kriptovalūtas tirgus cenas izpētei darbā tiek izmantota DFA (angl. detrended fluctuation analysis) matemātiskā metode, pēc kuras tika konstatēta Bitcoin tirgus cenas homogenitāte, kas liecina par cilvēku stipru pārliecinātību aktīvā. Izmantojot visus iegūtos datus, bakalaura darbā tiek secināts, ka cilvēku uzticība, un Bitcoin cenas izaugsme nav apstiprināma ar tās kriptovalūtas pielietošanas un izmantošanas priekšrocībām, kas kopā ar DFA (angl. detrended fluctuation analysis) iegūtiem datiem, un augsto cenu apliecina tā aktīva pārvērtēšanu. Savukārt, Bitcoin kriptovalūtas pārvērtēšana, kopā ar augošo cenu, liecina par Finanšu burbuli, spriežot pēc darbā sniegtas finanšu burbuļa definīcijas.

The bachelor thesis examines the rationale for the capitalization of the Bitcoin cryptocurrency and analyses the sharp rise in its price between year 2013 and 2022, with aim to test whether a financial bubble exists in the Bitcoin cryptocurrency market. By looking at statistic data, as well as analysing the application and use of the Bitcoin cryptocurrency and comparing it with other currencies, the paper presents the shortcomings of the Bitcoin cryptocurrency. Moreover, the thesis applies the DFA (detrended fluctuation analysis) mathematical method to study the market price of the Bitcoin cryptocurrency, after which the homogeneity of the Bitcoin market price was established, which suggests a strong conviction of people in the asset. Using all the data obtained, the thesis concludes that peoples believe in Bitcoin, and the growth of Bitcoin price is not supported by the advantages of its application and use as a cryptocurrency, which, together with the data obtained by DFA and its high price, confirms the overvaluation of its asset. The overvaluation of the Bitcoin cryptocurrency, together with the rising price, is indicative of a Financial Bubble, according to the paper's definition of a financial bubble.
Financial bubble in cryptoassets market
Keywords: Ekonomika; Kriptovalūtas; kriptoaktīvi; Finanšu burbulis; Bitcoin