Vecuma stereotipi personāla atlasē un uztvertā diskriminācija darba kontekstā - Zarovska, Kristiāna (Latvijas Universitāte, 2021)
Pētījuma mērķis bija izpētīt atšķirības personāla atlasē iesaistīto personu priekšstatos par darbiniekiem un nodarbināto personu priekšstatos par sevi vecuma grupās 18-25, 30-35 un 50-64 gadi, papildus pētot, vai uztvertā diskriminācija un raizes par vecuma diskrimināciju saistās ar sevis novērtējumu nodarbināto personu izlasē. Mērījumu veikšanai tika izmantota Sociālās vēlamības skala un Ar darbu saistīto vecuma stereotipu aptauja, kuru aizpildīja 57 personāla atlasē iesaistītās personas un 137 nodarbinātās personas. Tika secināts, ka pastāv atšķirības starp to, kā personāla atlasē iesaistītās personas vērtē pētāmās vecuma grupas un kā nodarbinātās personas šajās vecuma grupās vērtē sevi. Savukārt netika novērota saistība starp uztverto diskrimināciju un raizēm par diskrimināciju ar nodarbināto personu priekšstatiem par sevi.

The aim of this study was to examine the difference between notions that professionals involved in personnel selection have about employees aged 18-25, 30-35 and 50-64 years and self-perceptions of employees in the same age groups. The study also explored the relationship between perceived discrimination, worry about age discrimination and employees’ self-perceptions. Methods used in this study were Work-Related Age Stereotype questionnaire and Social Desirability scale. It consisted of 2 samples – 137 employees and 57 professionals involved in personnel selection. Results suggest that there is a difference between how professionals involved in personnel selection view employees aged 18-25, 30-35 and 50-64 years and how employees view themselves. There was no significant relationship between perceived discrimination, worry about age discrimination and employees’ self-perceptions.
Age Stereotypes in Hiring and Perceived Discrimination in the Work Environment
Keywords: Psiholoģija; vecuma stereotipi; uztvertā diskriminācija; raizes par diskrimināciju; personāla atlase