Mēru muiža atmiņu stāstos un publikācijās - Ģērmane, Diāna (Latvijas Universitāte, 2025)
Bakalaura darbā “Mēru muiža atmiņu stāstos un publikācijās” tiek pētīta un analizēta Mēru muižas vēsture, tās attīstība līdz mūsdienām, kā arī nākotnes perspektīvas. Bakalaura darba mērķis ir apzināt, izpētīt un analizēt publikācijas – gan analogās, gan digitālās – par Mēru muižu dažādos laika posmos, veikt intervijas un analizēt tajās iegūtos datus, nodrošinot pilnvērtīgu muižas vēstures aptvērumu no dažādiem aspektiem atšķirīgos laika periodos. Pētījumā izvirzītā mērķa sasniegšanai par pētījuma teorētisko bāzi tiek izmantota pamatotās teorijas pieeja. Tāpat tiek pielietotas divas kvalitatīvās pētniecības metodes – dokumentu analīze un interviju veikšana. Pētījuma gaitā tika iegūtas liecības un atmiņu stāsti, kas atspoguļo Mēru muižas lomu un funkcionalitāti dažādos laika periodos, kā arī tika iezīmētas Mēru muižas nākotnes perspektīvas.

In the bachelor’s thesis “Mēru manor in memories and publications” the history of Mēru manor is examined and analyzed, focusing on its development up to the present day as well as its future prospects. The aim of the thesis is to identify, research, and analyze both printed and digital publications about Mēru manor across various time periods, to conduct interviews and analyze the obtained data, thereby providing a comprehensive overview of the manor’s history from multiple perspectives and across different eras. To achieve the stated objective, the grounded theory approach is used as the theoretical foundation of the study. Additionally, two qualitative research methods are applied—document analysis and interviews. During the course of the research, testimonies and memory stories were collected, reflecting the role and functionality of Mēru Manor across different time periods, as well as outlining future perspectives for the manor.
Mēru manor in memories and publications
Keywords: Bibliotēkzinātne; Mēru muiža; Mēri; novadpētniecība; muiža; Hekers