Kailciršu ietekme uz vārpstiņgliemežu (Gastropoda, Clausiliidae) sabiedrībām aizsargājamo mežu biotopu teritorijās - Lielkalne, Laura (Latvijas Universitāte, 2025)
Lielkalne L. Kailciršu ietekme uz vārpstiņgliemežu (Gastropoda, Clausiliidae) sabiedrībām aizsargājamu mežu biotopu teritorijās. Bakalaura darbs. Latvijas universitāte, 32 lpp. Darba mērķis ir veikt izpēti par kailciršu ietekmi uz vārpstiņgliemežu sabiedrībām. Tika ievākti lauka dati, noteikti vārpstiņgliemeži un to skaits. Kopā konstatēti 311 īpatņi, vairākums neskartajos mežu biotopos. Pārstāvētas piecas sugas, visvairāk-juvenilie. Vērojama statistiski būtiska atšķirība starp sugu daudzveidību kailcirtē un mežā. Sugu bagātība variē no nulles līdz trim novērojumiem uz katra koka. Pastāv statistiski būtiska korelācija starp četru vārpstiņgliemežu sugu skaitu un juvenilajiem un astoņu koku sugu skaitu. Vairāk vārpstiņgliemežu konstatēts uz mežā esošajiem kokiem. Kailcirtes negatīvi ietekmē vārpstiņgliemežu sabiedrības. Atslēgvārdi: Clausiliidae, kailcirte, aizsargājams mežu biotops

Lielkalne L. Impact of clearcutting on door snail (Gastropoda, Clausiliidae) communities in protected forest habitat areas. Bachelors work. University of Latvia, 32 pages. The aim of the work is to conduct research on the impact of clearcutting on snail communities. Field data was collected and the number of snails and their species was determined. A total of 311 individuals were found, majority in untouched forest habitats. Five species were represented, mostly juveniles. Statistically significant difference between species diversity in clearcuts and forests can be seen. Species richness varies from zero to three observations per tree. There is a statistically significant correlation between the number of four door snail species and juveniles and the number of eight tree species. More snails were found on trees in the forest. Clearcutting negatively affects snail communities.
Impact of clearcutting on door snail (Gastropoda, Clausiliidae) communities in protected forest habitat areas
Keywords: Bioloģija; Clausiliidae; kailcirte; aizsargājams mežu biotops; ekotons; kodolzona