Vēstījuma lingvistiskās pazīmes angļu tautas pasakās - Ponomarjova, Alla (Latvijas Universitāte, 2016)
Šis bakalaura darbs ir veltīts angļu tautas pasaku vēstījuma lingvistiskās pazīmes izpētei. Tautas pasakai ir vairākas specifiskās valodas īpatnības, kas izpauda ša folklora žanra īpašu raksturu. Pētījuma mērķis bija identificēt angļu tautas pasaku konkrētās lingvistiskās pazīmes un noteikt lingvistisko pazīmju kategorijas, kuras tiek izmantotas angļu tautas pasakās visbiežāk. Kopumā tika apkopotas 20 tautas pasakas angļu valodā. Pētījuma rezultāti parādīja, ka šīm angļu tautas pasakām piemīt šādas lingvistiskās pazīmes: tradicionālās formulas pasakas sākumā un beigās, leksikas atkārtojumi, epiteti, frāžu un teikumu paralēlās struktūras, polisindetons, aliterācija un asonanse. Pētījuma rezultātā ir noskaidrots, ka visbiežāk lietotas lingvistiskās pazīmes angļu tautas pasakās ir leksikas atkārtojumi, un paralēlisms. Darba rezultāts ļauj secināt, ka pētījuma mērķis ir sasniegts.

This research is aimed at investigating the linguistic features of narrative in English folktales. A folktale possesses the set of linguistic peculiarities that convey the specifics of the genre. The relevance of the chosen topic is determined by comprehension of folktale as a special kind of folk genre that is characterized by specific linguistic features. Thus, the goal of this research is to reveal the specific linguistic features used in English folktales and identify which ones dominate. This research demonstrates that English folktales contain the following linguistic features: traditional formulas of ‘opening’ and ‘closing’, lexical repetitions, stock epithets, parallelism, polysyndeton, alliteration and assonance. In the process of this investigation the frequency of using the linguistic features in British people’s folktales is established and dominating linguistic features are identified. The results gained in this research discover that lexical repetition and parallelism prevail over other linguistic features which have been identified in English folktales. It allows to conclude that the goal of this study is achieved.
Linguistic Features of Narrative in English Folk-Tales
Keywords: Valodniecība; mutvārdu kultūra; mutvārdu tradīcija; formula; pasaka; epitets