Pulsa viļņa izplatīšanas ātruma noteikšana ar bezkontakta fotopletizmogrāfijas metodi - Ļašuka, Olga (Latvijas Universitāte, 2015)
Darbā pētīta bezkontaktu fotopletizmogrāfijas (bPPG) metode ādas asinsrites attālinātai mērīšanai. Parādīta iespēja iegūt bPPG signāla izmaiņas no dažādām plaukstas vietām ārējo stimulu (aukstuma/siltuma) ietekmē. Izstrādāts bPPG analīzes algoritms un datorprogramma, ar kuras palīdzību no 2 interešu zonām var noteikt asins apjoma pulsāciju signālus, no kuriem tiek aprēķināti asinsrites hemodinamiskie parametri: pulsa viļņa ātrums,pulsa frekvence, pulsa amplitūda un fāžu nobīde starp signāliem 2 ādas zonās. Pētīta korelācija starp hemodinamiskajiem parametriem, kas mainās ādas sildīšanas ietekmē.

Non-contact photoplethysmography (bPPG) method for remote measurement of skin blood flow were studied in this work. Methodology to get bPPG signal changes from different palm locations with external stimulus (cold / heat) affects. Developed bPPG analysis algorithm and a software which helps determined blood volume pulsation signals of the two areas of interest, from which were calculated hemodynamic parameters: pulse wave velocity, pulse frequency, pulse – amplitude and phase shift between signals in 2 skin areas. Correlation were studied between the hemodynamic parameters, which effects impacting with the heat on skin.
Determination of pulse wave velocity by non-contact photoplethysmography method
Keywords: Fizika; fotopletizmogrāfija; bezkontakta fotopletizmogrāfija; pulsa viļņa ātrums; pulsa amplitūda; plaukstas apasiņošanas