Šotokan karatē vēsturiskā attīstība un izplatīšanās pasaulē - Bērziņš, Ronalds (Latvijas Universitāte, 2013)
Bakalaura darba tēma ir „Šotokan karate vēsturiskā attīstība un izplatīšanās pasaulē”. Tāds cīņas mākslas novirziens kā šotokan karate (松濤館空手 shotokan karate) pastāv jau 80 gadus, ja skaita no tā nosaukuma iegūšanas brīža, un savas neilgās pastāvēšanas laikā šotokan karate ir ieguvis milzīgu popularitāti visā pasaulē. Darba mērķis ir izpētīt šotokan karate izcelsmi un tā ģeogrāfisko izplatību pasaulē, liekot uzsvaru uz izplatību Amerikā. Darba galvenie jautājumi ir: Kā radās pašaizsardzības māksla karate? Kā radās karate novirziens šotokan? Kā šotokan karate izplatījās ārpus Japānas? Lai rastu atbildes uz izvirzītajiem jautājumiem, tiks pētīti vēstures avoti un literatūra, kā arī mūsdienu prese un elektroniskie informācijas avoti.

Theme of the thesis is „Shotokan karate historical development and expansion in the world”. Martial arts deviation such as shotokan karate (松濤館空手 shotokan karate) has been in existence for a short period of time, only 80 years, but in this short period of time this karate deviation has gained immense popularity all over the world. The aim of this thesis is to examine the origin and geographical spread of shotokan karate, with emphasis of its prevalence in United States of America. Key questions are: How did karate or art of self-defense arise? How did karate deviation shotokan evolve? Spread of shotokan karate outside of Japan? In order to answer the questions previously raised, author will explore historical, literary sources as well as contemporary press and electronic sources of information.
Shotokan Karate Historical Development and Expansion in the World
Keywords: Āzijas studijas