Vēsturiskās realitātes atainojums Andra Akmentiņa romānā “Skolotāji" - Medaine, Madara Ance (Latvijas Universitāte, 2023)
Bakalaura darbā “Vēsturiskās realitātes atainojums Andra Akmentiņa romānā “Skolotāji” ” tiek pētīts, kā autors atveido vēsturisko realitāti savā daiļdarbā. Tiek apskatīts vēsturiskā romāna jēdziens un secināts, vai romāns “Skolotāji” atbilst vēsturiskā romāna definīcijai. Lielākā uzmanība tiek pievērsta vēsturisko notikumu atveidei romānā un kā tas sasaistās ar vēsturiskajiem faktiem. Tiek pētīts vēsturiskais periods pēc Otrā pasaules kara un Hruščova “atkušņa” laiks. Darbs sniedz nelielu ieskatu literārā prototipa jēdziena analīzē. Kā arī tiek aprakstīti romānā minētie prototipi, kas arī ataino vēsturisko realitāti.

Bachelor's thesis "Representation of Historical Reality in Andris Akmentins novel" Teachers "" examines how the author portrays historical reality in his work. The concept of a historical novel is examined and it is concluded whether the novel “Teachers” meets the definition of a historical novel. The main focus is on the depiction of historical events in the novel and how it relates to historical facts. The historical period after the Second World War and the time of Khrushchev “thaw” are studied. The work provides a small insight into the analysis of the concept of a literary prototype. The prototypes mentioned in the novel are also described, which also reflects the historical reality.
Representation of historical reality in Andris Akmentiņš’s novel “The Teachers
Keywords: Filoloģija; Andris Akmentiņš; vēsturiskais romāns; literārie prototipi; Padomju Savienība