Muguras veselību ietekmējošie faktori stacionārā strādājošu māsu praksē - Bakuleva, Mariia (Latvijas Universitāte, 2022)
Bakuleva M. (2022). Muguras veselību ietekmējošie faktori stacionārā strādājošu māsu praksē. Bakalaura darbs. Darba vad. Mg.sc.sal. Inga Priede. Rīga: Latvijas Universitātes, 52 lpp., 22 att., 1 tab., bibl. 32 nos. latviešu, angļu un krievu valodā. Darbs sastāv no ievada, 3 daļām, secinājumiem un 1 pielikuma. Tēmas aktualitāti nosaka, ka muguras slimības ir biežāk sastopamas stacionārā strādājošas māsu darba vidē, nekā citu veselības aprūpes darbinieku vidū un bieži sastopams arodslimību cēlonis, īpaši māsas profesijā. Darba mērķis: noskaidrot muguras veselību ietekmējošos faktorus stacionārā strādājošu māsu praksē. Pētniecības uzdevumi: 1. Zinātniskās literatūras analīze par muguras veselību ietekmējošiem faktoriem stacionārā strādājošu māsu praksē; 2. Izstrādāt pētījuma instrumentu – anketu un aprobēt to; 3. Veikt māsas aptauju; 4. Pētījumā iegūto rezultātu apkopošana un analīze; 5. Formulēt secinājumus par pētījuma iegūtajiem datiem. Izvirzītā hipotēze: darbs stacionārā negatīvi ietekmē māsas muguras veselību. Pētniecības metode: darbā tika izmantota kvantitatīvās pētniecības metode. Pētniecības instruments: anketa. Pētījuma rezultāti: pēc pētījuma rezultātiem var secināt, ka hipotēze daļēji apstiprinājās, ka stacionārā strādājošās māsas darba riska faktori ietekmē viņas muguras veselību. Muguras slimības ir daudzfaktoru problēma, un katrā gadījumā vienmēr ir iesaistīti daudzi faktori. Tādejādi māsu īpatsvars, kurām muguras problēmu jautājums ir aktuāls veido 47%, 77% respondentu ziņo par sāpēm muguras lejās daļā un 61% aptaujāto ziņo par sāpēm vai diskomfortu divās un vairāk muguras zonās. Pētījuma gaitā atklājās ar darbu saistīti faktori, ka atsevišķu muskuļu grupu noslogojums, noteiktas atkārtotas kustības māsas darba maiņas laikā, kā arī ļoti svarīgi ievērot darba ergonomiku principus. Taču muguras veselību ietekmē arī citi faktori, kas nav tieši saistīti ar darbu, piemēram, ķermeņa masas indekss, vecums un nodarbošanās ar sportu. Datu statistiskā analīze, izmantojot Spīrmena korelācijas koeficientu, parādīja statistiski nozīmīgu, pozitīvu, bet vāju asociāciju starp muguras problēmu aktualitātēm un dažiem faktoriem – respondentu nodarbošanās ar sportu biežumu, respondentu vecumu, ergonomikas principu ievērošanu darba vietā, ĶMI.

Bakuleva M. (2022). Factors influencing back health in the practice of inpatient nurses. Bachelor paper. Scientific adviser: Mg.sc.sal. Inga Priede. Riga: LU, 52 pp., 22 fig., 1 tab., 32 sources in Latvian, English and Russian languages. The work consists of an introduction, 3 parts., conclusions and 1 appendix. The topicality of the topic is determined by the fact that back diseases are more common in the work environment of inpatient nurses than among other health care workers and are a common cause of occupational diseases, especially in the nursing profession. Aim: to find out the factors influencing back health in the practice of inpatient nurses. The research tasks are: 1. To summarize the available scientific literature about the factors influencing back health in the practice of inpatient nurses; 2. Develop a research tool - a questionnaire and to approbate it; 3. Take a survey of the nurse; 4. To conduct research and analyze the obtained data; 5. To draw conclusions. Hypothesis: work in a hospital has a negative effect on the nurse's back health. Research method: quantitative research method. Research instrument: questionnaire. Results: according to the results of the study, it can be concluded that the hypothesis partially confirmed that the risk factors of the work of an inpatient nurse affect her back health. Back disease is a multifactorial problem, and many factors are always involved in each case. Thus, the proportion of nurses with a back problem is 47%, 77% of respondents report lower back pain and 61% of respondents report pain or discomfort in two or more back areas. In the course of the research, work-related factors were revealed that the workload of certain muscle groups, certain repetitive movements during the nurse's job change, as well as it is very important to observe the principles of work ergonomics. However, back health is also affected by other factors not directly related to work, such as body mass index, age and physical activity. Statistical analysis of the data using the Spearman correlation coefficient showed a statistically significant, positive but weak association between the topicality of back problems and some factors - respondents' frequency of sports, respondents' age, observance of ergonomic principles in the workplace, BMI.
Factors influencing back health in the practice of inpatient nurses
Keywords: Medicīna; māsas; darba; riska; faktori; muguras