Daudzkanālu skaņas formātu izplatība un testēšanas rīki - Brēmers, Ronalds (Latvijas Universitāte, 2014)
Mūsdienās mājas lietotāju vidū, stereo sistēmas tiek izmantotas visbiežāk, ko var secināt gan no statistikas par daudzkanālu audio formātu izplatību, kā arī paša pieredzes un tā, ka stereo sistēmas uzstādīšana un izmantošana prasa mazāk pūļu un resursus. Par spīti tam, filmu un mūzikas pilnai baudīšanai daudzi izvēlas tieši 5.1 vai 7.1 audio sistēmas konfigurāciju, kurām ir savi trūkumi, kā pareizas uzstādīšanas un konfigurēšanas problēmas, tā arī, galvenokārt, legāla satura iegūšanas grūtības. Darbā izpētīti daudzkanālu audio populārie formāti, dažādas daudzkanālu skaņas audio iegūšanas vietas, kā arī veikts dažādu formātu izplatības un popularitātes salīdzinājums. Tāpat arī ir izpētīti dažādi rīki daudzkanālu audio sistēmas konfigurācijas pārbaudīšanai un daudzkanālu audio testēšanas rīki.

Nowadays, home users are still using stereo audio systems most of the time, which can be concluded from the statistics about multichannel audio format prevalence, own experience, and the fact, that configuring and using a stereo audio system is a lot more easier and time efficient. Despite that, many people choose 5.1 or 7.1 audio systems for film and music enjoyment, even though they are not easy to set-up and configure, and it is not easy to get content for these systems legally. In this bachelor’s thesis, most popular multichannel audio formats have been found, as well as many sites for content buying and downloading. Research inspects audio format prevalence in different internet sites. Additionally, many helpful tools for multichannel audio system configuration and testing were found and examined.
Multichannel sound format prevalence and testing tools
Keywords: Datorzinātne