Autonomas bezpilota gaisa kuģu novērošanas stacijas projektēšana un izveide - Šūpulnieks, Gatis (Latvijas Universitāte, 2025)
Maģistra darba ietvaros ir uzprojektēta un izveidota autonoma bezpilota gaisa kuģu novērošanas stacija, kas spēj novērot un reģistrēt apkārtējā vidē esošos lidaparātus, kas raida korektus attālās identifikācijas sistēmas datus izmantojot WiFi 2,4 Ghz savienojumu un bākas tipa paketi. Radio klusā vidē novērošanas stacija spēj uztvert bezpilota gaisa kuģus vairāk par 300 m attālumam gan tiešā, gan netiešā redzamībā. Radio trokšņainā vidē spēj uztvert līdz pat 200 m attālumam tiešā redzamībā, netiešā - 200 m, bet jau ar lielākiem datu zudumiem. Spēj vienlaicīgi uztvert līdz pat 50 bezpilota gaisa kuģus vienlaikus, ja to attālās identifikācijas sistēmas datu pārraides intervāls ir 1 sekunde. Novērošanas stacija ir aprīkota ar saules paneli un akumulatoru, kas ļauj nodrošināt neierobežotu un nepārtrauktu darbības laiku, ja laikapstākļi ir piemēroti. Ir paredzēta iespēja izmantot arī auto akumulatoru, kas ļautu ievērojami pagarināt darbības laiku arī nepiemērotos laikapstākļos.

As part of the master's thesis, an autonomous unmanned aerial vehicle observation station has been designed and created, which is able to observe and record aircraft in the surrounding environment that transmit correct remote identification system data using a WiFi 2.4Ghz connection and a Beacon-type packet. In a radio-quiet environment, the observation station is capable of detecting unmanned aerial vehicles at a distance of more than 300 m in both direct and indirect visibility. In a radio-noisy environment, it is capable of detecting up to 200 m in direct visibility, and 200 m in indirect visibility but with greater data loss. Capable of simultaneously detecting up to 50 unmanned aerial vehicles at the same time, if their remote identification system data transmission interval is 1 second. The observation station is equipped with a solar panel and a battery, which allows for unlimited and continuous operation time if the weather conditions are suitable. There is also the option to use a car battery, which would significantly extend the operating time even in adverse weather conditions.
Design and construction of an unmanned aerial vehicle observation station
Keywords: Datorzinātne; Raspberry pi; saules paneļi; mobilie sakari; attālā tiešā identifikācija; drons