Laupīšanas krimināltiesiskie aspekti - Paņkiva, Alla (Latvijas Universitāte, 2013)
Autore bakalaura darbā „Laupīšanas krimināltiesiskie aspekti” ir apskatījusi laupīšanas, kā mantas nolaupīšanas veida, tiesisko regulējumu nacionālajā tiesību sistēmā. Bakalaura darbā atspoguļots mantas nolaupīšanas jēdziena un laupīšanas vispārīgs raksturojums, pievēršoties laupīšanas kvalificējošo pazīmju vēsturiskajai attīstībai. Īpaša uzmanība darbā veltīta laupīšanas subjektīvo pazīmju kopuma un objektīvo pazīmju kopuma atspoguļojumam, kā arī laupīšanas norobežošanas noziedzīgu nodarījumu kvalifikācijā problēmjautājumiem, sasaistot to ar tiesu praksi un citu valstu krimināltiesisko regulējumu. Autore analizējusi tiesu praksi (publicētu un nepublicētu), kur risināti laupīšanas kvalifikācijas jautājumi, izdarot vispārīgus secinājumus par tiesību normu piemērošanu un interpretēšanu. Bez tam, darbā atklāti Latvijas krimināltiesību laupīšanas kvalificēto sastāvu pamatpazīmes, analizējot arī citu valstu laupīšanas kvalificēto sastāvu pamatiezīmes, norādot uz salīdzināmo krimināltiesību kā instrumenta izmantošanu, nacionālo krimināltiesību tiesiskā regulējuma normatīvajos aktos pilnveidošanai. Atslēgvārdi: mantas nolaupīšana, laupīšana, kvalifikācija, norobežošana.

The Bachelor’s Thesis “Legal Aspects of Robbery in Criminal Law” examines the legal framework of a robbery, as a way of stealing one’s property, in the national legal system. The Bachelor’s Thesis presents a general characterization of the concept of robbery and stealing by focusing on the historical development of features qualifying a robbery. Particular attention has been paid to the representation of the set of subjective features and the set of objective features of a robbery, as well as issues related to delimitation of robberies in the offence classification by applying it to the case law and regulation of criminal law of other countries. The author has analysed the case law (published and unpublished) which deals with issues related to the qualification of robberies and made general conclusions regarding the application and interpretation of legal norms. Moreover, the Thesis presents the basic features of qualified constituent elements of a robbery under the Criminal Law of Latvia by means of analysing the basic features of qualified constituent elements of a robbery effective in other countries and indicating on the use of comparative criminal law as an instrument for improving the legislative framework of laws and regulations under the National Criminal Law. Keywords: robbery, stealing, qualification, delimitation.
Legal Aspects of Robbery in Criminal Law
Keywords: Juridiskā zinātne