Patvēruma meklētāja diskurss nacionālajos dienas laikrakstos «Diena», «Neatkarīgā Rīta Avīze» un «Latvijas Avīze» (1998-2011) - Visocka, Elīna (Latvijas Universitāte, 2012)
Pētījuma mērķis ir noskaidrot patvēruma meklētāja, bēgļa un personas alternatīvo statusu diskursu latviešu valodā iznākošajos dienas laikrakstos – „Diena”, „Latvijas Avīze” un „Neatkarīgā Rīta Avīze Latvijai” (1998-2011). Mediji ir instruments sabiedrības viedokļa un diskursa veidošanā un ietekmēšanā, tāpēc pētījums velta uzmanību masu medijiem kā diskursa veidotājiem. Darbs veikts kā jaukto metožu pētījums, izmantojot gan kvantitatīvās (kontentanalīze), gan kvalitatīvās (kvalitatīvā diskursa analīze) pētniecības metodes elementus. Pētījuma gaitā tika atlasītas un analizētas laikrakstos sastopamās publikācijas, kuras atspoguļoti ar patvēruma jomu Latvijā saistītie jautājumi. Patvēruma meklētāju, bēgļu un personu ar alternatīvo statusu objektīva attēlošana presē palīdz veidot objektīvu izpratni par šīm sabiedrības grupām. Tāpēc būtiska nozīme ir gan vēstījuma saturam, gan izvēlētajai terminoloģijai. Atslēgvārdi: patvēruma meklētājs, bēglis, persona ar alternatīvo statusu, diskursa analīze, nacionālie laikraksti

The goal of the master’s thesis is to ascertain discourse of the asylum seeker, refugee and person with alternative status in the national daily newspapers “Diena”, “Neatkarīgā Rīta Avīze Latvijai” and “Latvijas Avīze” (1998-2011). Research is focused on media and its significant role in shaping and influencing public opinion and discourse. Methodology of research is based on elements of critical discourse analysis and content analysis. In the course of research, there were selected and analyzed publications which reported the asylum issues. The objective and fair reporting of asylum seekers and refuges helps to build up objective understanding of these migrant groups. That’s why not only the content of message is essential, but also sources and terminology. Key words: asylum seeker, refugee, discourse analysis, national daily newspapers
The Discourse of Asylum Seeker in the National Daily Newspapers "Diena", "Neatkarīgā Rīta Avīze" and "Latvijas Avīze" (1998-2011)
Keywords: Ekonomika