Pieaugušo priekšstati par dzimumlomām atbilstošām bērnu emociju izpausmēm un intensitāti - Turkupole, Vanessa (Latvijas Universitāte, 2022)
Šī bakalaura darba mērķis ir izpētīt pieaugušo piedēvēto emociju intensitāti dažāda dzimumu bērniem un to saistību ar dzimumlomu attieksmēm. Pētījumā piedalījās 172 respondenti, no tiem 124 sievietes un 48 vīrieši. Pētījumam ir iekšgrupas eksperimenta dizains, kurā tika izmantoti divi instrumenti: stāstiņi par bērnu emocijām un to intensitāti, kuros eksperimenta nolūkos tika mainīts bērna dzimums, un Dzimuma lomu bērnu audzināšanā attieksmes skala (Child-Rearing Sex-Role Attitude Scale, CRSRAS, Freeman, 2007). Netika atklātas atšķirības meitenei un zēnam piedēvētajā emociju intensitātē, savukārt respondenti ar bērniem piedēvēja augstāku intensitāti meitenes bailēm, nekā respondenti bez bērniem. Jaunāku bērnu vecāki, salīdzinot ar vecāku bērnu vecākiem, piedēvēja augstāku intensitāti puiša bailēm, savukārt sievietes, salīdzinot ar vīriešiem, puiša priekam un meitenes bailēm. Tāpat arī augstāks respondenta vecums, kā arī respondenta bērna vecums norādīja uz tradicionālākām dzimumlomu attieksmēm.

This bachelor's thesis aims to investigate the intensity of emotions attributed by adults to children of different sexes and their relationship to gender attitudes. The study involved 172 respondents, including 124 women and 48 men. The study has a between-subjects experimental design that uses two tools: stories about children's emotions and their intensity, in which the child's gender was changed for the experiment, and the Child-Rearing Sex-Role Attitude Scale (CRSRAS, Freeman, 2007). No differences in the intensity of emotions attributed to the girl and the boy were found, while respondents with children attributed a higher intensity to the girl's fear than respondents without children. Parents of younger children attributed a higher intensity to the fear of the boy compared to the parents of older children, while women, compared to men, attributed a higher intensity to the fear of the boy and the fear of the girl. Also, the older age of the respondent, as well as the age of the respondent's child indicated more traditional gender attitudes.
Adult Sex Role Perceptions of the Expression and Intensity of Children's Emotions
Keywords: Psiholoģija; dzimumlomu attieksmes; emociju izpausmes; emociju intensitāte; dzimumatšķirības; dzimums