Rupjkristāliskie Pļaviņu svītas dolomīti (apīti) Apes atradnē - Zālītis, Armands (Latvijas Universitāte, 2007)
Izstrādātajā bakalaura darbā „Pļaviņu svītas dolomītu tipi un to veidošanās Apes atradnes apkārtnē” tiek sniegta informācija par Pļaviņu svītas rupjkristāliskajiem dolomītiem, izdalot to kristālu tipus, raksturojot apītus atsegumos Apes karjerā, makroparaugos un plānslīpējumos. Ir izdarīti secinājumi par apītu veidošanās apstākļiem. Izstrādājot bakalaura darbu, balstījos uz ģeoloģiskajiem literatūras avotiem, bet pamatā uz lauka un laboratorijas darbiem. Tā kā Apes atradne ir plašākā vieta Latvijā, kur šis dolomīta paveids ir atsegts, tas likās īpaši interesanti. Veikta 8 apīta dolomīta atsegumu dokumentācija, kas secināt, ka apīts izsekojams plātņu veidā, vietām veidojot lēcas, kā arī izķīlējoties. Plānslīpējumos tika izdalīti dolomīta kristālu tipi un novērtēta apītu porainība. Kopumā izdevās izdalīt 5 dažādus dolomīta kristālu tipus – viendabīgos, I; II; III tipa zonālos kristālus, kā arī kristālus ar izšķīdušu vidusdaļu. Pētījumu rezultātā tika pierādīts, ka zonālo kristālu daudzums palielinās apītu slāņkopā uz augšu, bet viendabīgāko kristālu ir vairāk tās apakšdaļā. Tas liecina par dolomitizējošo fluīdu plūsmas virzienu no augšas uz leju, veidojoties un pārkristalizējoties apītiem. Šis secinājums papildina V. Sorokina viedokli par apītu veidošanos.

Bachelor paper „Coarsely-crystalline dolostone of the Pļaviņas Formation at the Ape deposit” gives information about coarsely–crystalline dolostones („apites”), division of their crystal types, characteristic of their outcrops at the Ape quarry, macro-samples and thin-sections. Also there are given conclusions about origin of „apite”. Working with this bachelor paper, I based on geological literature, but mostly on field and laboratory studies. As the Ape deposit is the widest outcrop site of this dolostone type, it seemed particularly interesting. In all documented 8 dolostone outcrop sections, “apite” forms plates and in some places lenses. In thin-sections types of “apite” were divided and their porosity evaluated. In total, 5 dolomite crystal types were distinguished: homogenous, I; II; III types of zonal crystals and also crystals with dissolved core. In result of studies it has been approved that the ratio of zonal crystals increases upward in the “apite” beds, but more homogeneous crystals occur in the lower part. It gives evidence about direction of dolomitising fluid movement from above to below during formation and re-crystallisation of “apite”. This conclusion supplements opinion of V. Sorokin about origin of “apite”.
Coarse-crystalline dolomite of the Pļaviņas Formation („apite”) at the Ape deposit
Keywords: Ģeoloģija