Dažādu sugu bazīdijsēņu pielietojums sakņu piepes Heterobasidion spp. izplatības ierobežošanā. - Rudzīte, Lība (Latvijas Universitāte, 2023)
Sakņu trupi, kokaugu slimību, kas rada ievērojamus mežsaimnieciskos zaudējumus, visbiežāk izraisa sakņu piepe Heterobasidion spp.. Patogēna izplatību iespējams ierobežot, izmantojot bioloģiskos preparātus, kuru sastāvā ir pret Heterobasidion spp. antagoniskas bazīdijsēnes. Lielās pergamentsēnes Phlebiopsis gigantea un sērsēņu Hypholoma spp. antagonisms pret Heterobasidion spp. ir pierādīts dažādos eksperimentos, taču līdz šim nav veikti pētījumi, kur pārbaudīta atsevišķu šo sēņu izolātu vai jauktu suspensiju ietekme uz Heterobasidion spp. bazīdijsporu un konīdijsporu infekcijas izplatību parastās priedes Pinus sylvestris un parastās egles Picea abies koksnē. Darba rezultāti liecina, ka Pinus sylvestris koksnē Hypholoma spp. izolāti jauktās suspensijās veicina Phlebiopsis gigantea micēlija attīstību. Secināts, ka jauktās suspensijas efektivitāti pret Heterobasidion spp. būtiski ietekmē Phlebiopsis gigantea izolāta īpašības.

Root rot, a tree-plant disease causing significant forestry damage, is most commonly caused by Heterobasidion spp. This pathogen can be limited by using biological preparations containing basidiomycetes that are antagonistic against Heterobasidion spp. The antagonism of Phlebiopsis gigantea and Hypholoma spp. against Heterobasidion spp. has been demonstrated in various experiments, but no studies have been conducted to examine the effectiveness of individual isolates of these fungi and mixed isolate suspensions in limiting the spread of Heterobasidion spp. basidiospore or conidiospore infection in Pinus sylvestris and Picea abies wood. The results show that in Pinus sylvestris wood, Hypholoma spp. isolates in mixed suspensions contribute to the development of Phlebiopsis gigantea mycelium. It was concluded that the properties of the Phlebiopsis gigantea isolate have a significant impact on mixed suspension effectiveness against Heterobasidion spp.
Testing various species of basidiomycetes to limit the spread of Heterobasidion spp. root rot.
Keywords: Bioloģija; Heterobasidion spp.; Hypholoma spp.; Phlebiopsis gigantea; biological control; root rot