Zemnieku iesaistīšana zālāju apsaimniekošanas plāna sagatavošanā uz rezultātu orientēta agrovides pasākuma ieviešanā Latvijā - Ancāne, Marta (Latvijas Universitāte, 2020)
Izstrādājot jauno Kopējās lauksaimniecības politikas Stratēģisko plānu periodam no 2021. līdz 2027. gadam, Eiropas Komisija aicina lielāku uzmanību pievērst rezultātorientētu agrovides pasākumu ieviešanai. Latvijā tā ir rezultātorientēta agrovides pasākuma “Bioloģiskās daudzveidības uzturēšana zālājos” ieviešana, kas paredz zālāju apsaimniekošanas plānu izstrādi. Bakalaura darba mērķis ir noskaidrot bioloģiski vērtīgo zālāju apsaimniekotāju viedokli par zālāju apsaimniekošanas plāna izstrādi un izvērtēt viņu iesaistes iespējas šāda plāna izstrādē. Darbā analizētas mācību kursa “Bioloģiskās daudzveidības uzturēšana zālājos” dalībnieku, kas ir bioloģiski vērtīgo zālāju apsaimniekotāji, atbildes uz aptaujas anketu jautājumiem un zālāju apsaimniekošanas plāni, kas sagatavoti minētā mācību kursa ietvaros. Pētījumā noskaidrots, ka vairums bioloģiski vērtīgo zālāju apsaimniekotāju ir gatavi piedalīties šādā pasākumā un vēlas sagatavot zālāju apsaimniekošanas plānu. Plāni lielākoties bija sagatavoti labā un vidējā kvalitātē, taču zināšanu un pieredzes trūkuma dēļ zemnieku sagatavotie plāni bez sadarbības ar zālāju biotopu ekspertu nav izmantojami rezultātorientēta BDUZ pasākuma ieviešanai.

In the developing of the Strategic plan of Common agricultural policy for year 2021-2027, European Commission is making an appeal to pay more attention towards an implementation of result-based agri-environment measures. In Latvia, it is the implementation of result-based agri-environment measure “Maintenance of biodiversity in grasslands”, which intends the elaboration of grassland management plans. The aim of this bachelor’s thesis is to find out the opinion of high nature value grassland maintainers about the elaboration of a grassland management plan and to evaluate the possibility of their involvement in the elaboration of such a plan. This paper analyses survey responses of participants of the “Maintenance of biodiversity in grasslands” educational course, who are maintainers of high nature value grasslands, and grassland management plans elaborated within the abovementioned educational course. The study found that most high nature value grassland maintainers are willing to participate in such a measure and want to elaborate on making a grassland management plan. The quality of the plans was mostly good and medium quality, though due to lack of knowledge and experience, the plans prepared by farmers without collaborating with a grassland biotope expert cannot be used for the implementation of the result-based measure.
Engagement of farmers in the preparation of the grassland management plan in implementing results-based agri-environmental measure in Latvia
Keywords: Ģeogrāfija; zālāju apsaimniekotājs; zālāju apsaimniekošanas plāns; aptauja; rezultātorientēts agrovides pasākums; dabiskie zālāji