Televīzijas kanālu “LTV1” un “TV3” vakara sporta ziņu saturā atspoguļoto sporta veidu analīze: Ziņu vadītāju personīgo preferenču ietekme uz sporta notikumu dienaskārtību un sabiedrības interesi - Gibeiko, Jēkabs Kārlis (Latvijas Universitāte, 2024)
Bakalaura darba “Televīzija kanālu “LTV1” un “TV3” vakara sporta ziņu saturā atspoguļoto sporta veidu analīze: ziņu vadītāju personīgo preferenču ietekme uz sporta notikumu dienaskārtību un sabiedrības interesi” mērķis ir saprast, kā vakara sporta ziņu personīgās preferences jeb iecienītākie sporta veidi ietekmē pārstāvētā televīzijas medija dienaskārtību un sabiedrības interesi. Izvēlētais analīzes laika periods ir no 4. marta līdz 4. maijam. Izvirzīti trīs pētnieciskie jautājumi, lai gūtu atbildes uz pētījuma mērķi. Atbildes uz pētnieciskajiem jautājumiem tiks meklētas teorētiskajā bāzē, iekļaujot dienaskārtības teoriju, lietojuma un apmierinājuma teoriju, žurnālista ietekmes lomas, mediju veidus, sporta ziņas, kā arī gan televīzijas sporta, gan sporta žurnālistiku. Pētījumā izmantotas trīs analīzes metodes - kvalitatīvā kontentanalīze, daļēji strukturētā intervija un fokusa grupa. Rezultāti atklāja, daudzveidību abu kanālu vakara sporta ziņu saturā, ziņu vadītāju preferences un to ietekmi uz medija dienaskārtību, kā arī sabiedrības viedokli par vakara sporta ziņām, to saturu un vadītāju preferencēm.

The aim of the bachelor's thesis Analysis of the types of sports covered in the content of the evening sports news of the television channels "LTV1" and "TV3”: The influence of the personal preferences of news anchors on the agenda of sports events and public interest is to understand how the personal preferences of the evening sports news affect the represented agenda and public interest of the television media. The selected period of analysis is from March 4 to May 4. Three research questions were put forward in order to get answers to the purpose of the study. Answers to the research questions will be sought in the theoretical base, including agenda theory, uses and gratifications theory, journalistic influence roles, media types, sports news, as well as both televised sports and sports journalism. The research used three analysis methods - qualitative content analysis, semi-structured interview and focus group. The results revealed the diversity in the content of the evening sports news of both channels, the preferences of the news presenters and their influence on the media's agenda, as well as the public's opinion on the evening sports news, its content and the presenters' preferences.
Analysis of the types of sports covered in the evening sports news content of television channels "LTV1" and "TV3": The influence of personal preferences of news anchors on the agenda of sports events and public interest
Keywords: Komunikācijas zinātne; Preferences; Dienaskārtība; Daudzveidība; Vakara sporta ziņas; Sporta veidi un notikumi