Utopijas un antiutopijas no T.Mora līdz S.Kolinsai - Bartuševiča, Santa (Latvijas Universitāte, 2015)
Šajā darbā ir aprakstīta utopijas žanra attīstība gadsimtu gaitā, sākot no pirmajiem grieķu darbiem līdz antiutopijas daiļliteratūrai mūsdienās, iekļaujot vēl arī salīdzinošo analīzi trīs slaveniem utopijas un antiutopijas žanra darbiem, minot galvenās žanru iezīmes un analizējot tās attiecīgajās grāmatās. Šī darba mērķis ir izpētīt vēsturi un galvenos žanra autorus, svarīgākos notikumus un pagrieziena punktus tā attīstībā un esošo situāciju mūsdienās. Lai apkopotu nepieciešamo informāciju, tika pielietota literatūras pētījumu metode un visa iegūtā informācija par žanra attīstību ir atrodama šajā darbā, jo tēmas izpēte ir bijusi veiksmīga. Iegūtā informācija tiek izmantota arī, lai salīdzinātu trīs utopijas un antiutopijas darbus. Atslēgas vārdi: utopija, vēsture, antiutopija, T. Mors, A. Hakslijs, S. Kolinsa

This work is written about the development of utopian genre throughout the centuries, starting from the first Greek works till the dystopian fiction nowadays, including a comparative analysis of three famous works of the utopian and dystopian genres, by stating the main features and analysing them in the books. The purpose of this work is to research the history and the main authors of the genres, the major turning points and the situation of the genre nowadays. Literature research method has been used in order to gather the necessary information on the theme, and all the gathered information on the development of the genre can be found in this work, so the research has been successful. As well the information found is used in order to compare three utopian and dystopian works. Key words: utopia, history, dystopia, T. More, A. Huxley, S. Collins
Utopias and Dystopias from T.More to S.Collins
Keywords: Valodniecība; utopia; history; dystopia; T.More; A.Huxley