Maģija un arhetipi Dž.K.Roulingas "Harija Potera" grāmatās un S.Meieres "Krēslas sāgā" - Baibusa, Aija (Latvijas Universitāte, 2014)
Līdz ar Dž. K. Roulingas Harija Potera un S. Meieres Krēslas parādīšanos maģijas tēma ir atgriezusies pārrunu krustugunīs, raisot pretrunīgas atsauksmes un skaidrojumus par pārdabisko parādību dabu un nozīmi. Lai saprastu un kliedētu strīdīgos stereotipus un darbu interpretācijas, šī darba mērķis ir izpētīt jēdziena veidošanos saistībā ar fantāzijas žanrā bieži sastopamiem simboliem un arhetipiem. Maģijas definīcijas, vēstures un antropoloģijas analīze parāda, kā mainījusies sabiedrības attieksme, skaidrojumi un maģiskās dimensijas apzināšanās, bet maģisko simbolu un arhetipu izpēte papildina Dž. K. Roulingas un S. Meieres darbos attēlotās maģijas un pārdabiskā izpratni. Atslēgas vārdi: maģijas vēsture, maģijas antropoloģija, maģiskie simboli, arhetipi, mīti, J. K. Roulinga, S. Meiere, Harijs Poters, Krēslas sāga, garīgās pārvērtības

With J. K. Rowling’s Harry Potter and S. Meyer’s The Twilight Saga as the leading examples of the genre, the theme of magic has once again ignited discussions about the nature and role of supernatural phenomena, generating controversial comments and interpretations. In order to understand and elucidate clashing stereotypes and interpretations of the two series, the goal of this paper is to investigate the development of the term in connection with symbols and archetypes, incessantly re-emerging in the phantasy genre. Analysis of the definition, history and anthropology of magic shows the evolution of attitudes, interpretations and social awareness of the magical dimension, whereas investigation of magical symbols and archetypes complements understanding of the representation of magic and the supernatural in J. K . Rowling’s and S. Meyer’s works. Key words: the history of magic, the anthropology of magic, magical symbols, archetypes, myths, J. K. Rowling, S. Meyer, Harry Potter, the Tw
Magic and Archetypes in J.K.Rowling's "Harry Potter" and S.Meyer's "The Twiligt Saga"
Keywords: Valodniecība