Sabiedroto interešu sadursme Krievijā pilsoņu kara laikā. 1918.-1920.g.: Japānas un ASV piemēri - Perlovs, Ļevs (Latvijas Universitāte, 2020)
Maģistra darbā analizēts pēckara pasaules lielvara ASV un Japānas konfrontācijā, iejaucoties trešās puses konfliktā, kā arī to ietekme destabilizācijā spēku līdzsvara pasaulē. Darba mērķis ir izpētīt valsts interešu sadursmi starp ASV un Japānu Tālajos Austrumos Krievijas pilsoņu kara laikā, kas ir viens no konfrontācijas cēloņiem starp Japānu un ASV. Īpaša uzmanība ir pievērsta no 1918. līdz 1920. gadam, kad priekšroka pilsoņu karā bija Baltajai kustībai, ar ko Tālajos Austrumos un Sibīrijā turpināja nostiprināties Sabiedrotāju klātbūtne un ietekme. Pētījums sadalīts trīs daļās: 1. Japānas un ASV kā Krievijas Sabiedrotāju specifika 1914.–1917. gados; 2. Japānas un ASV sadarbība Tālajos Austrumos Krievijas pilsoņu kara laikā; 3. Konfrontācija starp Japānu un ASV, un tās ietekme Krievijas Tālajos Austrumos

This master’s thesis investigates postwar Great Power as the United States of America and the Empire of Japan conflict of national interest during both nation involvement in the third country intrastate conflict and its impact on destabilization of the balance of power. The goal of this research is to analyze the US and Japan’s conflict of national interest in Russian Far East region during the Russian Civil War as one of the main reasons for starting The American-Japanese Conflict. Particular attention is paid to 1918 – 1920 period when the Russian White Movement was winning the Civil War while Allies were strengthening its presence and influence over the Russian Far East and Siberian regions. Research is divided into three parts: 1) The specificity of Japan and the United States as the Allies of Russia from 1914 to 1917; 2) American-Japanese cooperation in Russian Far East and Siberia during the Russian Civil War; 3) American-Japanese conflict of interest over the control of the Russian Far East and Siberia.
Allied conflict of interest during the Russian Civil War. 1918 - 1920. Examples of Japan and the United States
Keywords: Vēsture; Krievijas pilsoņu karš; Japāna; ASV; Krievijas Tālie Austrumi; nacionālās intereses