Saistības starp pašvērtējumu, sociālo salīdzinājumu un pašprezentāciju sociālo mediju vidē - Sondors, Kārlis (Latvijas Universitāte, 2021)
Šajā bakalaura darbā ir paredzēts apkopot zinātnisko literatūru par sociālo salīdzinājumu, pašprezentāciju un pašvērtējumu sociālo mediju kontekstā – noskaidrot šo trīs konstruktu savstarpējās saistības. Lai to noskaidrotu, tika organizēts pētījums, kurā mērķis bija noskaidrot, vai pastāv negatīvas saistības starp pašvērtējumu un augšupejošo sociālo salīdzinājumu, starp pozitīvo pašprezentācijas veidu un pašvērtējumu, kā arī vai pastāv pozitīvas saistības starp pozitīvo pašprezentācijas veidu un augšupejošo sociālo salīdzinājumu, starp godīgo pašprezentācijas veidu un pašvērtējumu. Pētījumā piedalījās 98 respondenti, kas aizpildīja aptaujas, kurās bija jautājumi no Rozenberga Pašvērtējuma skalas (Rosenberg, 1965), Sociālā salīdzinājuma Facebook vidē aptaujas (izveidota šī bakalaura darba ietvaros), kā arī Pozitīvās un godīgās pašprezentācijas aptaujas Facebook lietošanas kontekstā (Kim & Lee, 2011). Tika iegūtas gan statistiski nozīmīgas, gan nenozīmīgas saistības starp minētajiem konstruktiem.

In this Bachelor’s Thesis it is intended to gather scientific literature on social comparison, self-presentation and self-esteem in the context of social media and to assess the relationship between those constructs. A study was conducted to assess whether there is a negative relationship between self-esteem and upward social comparison as well as positive self-presentation and self-esteem, and positive relationship between positive self-presentation and upward social comparison as well as honest self presentation and self-esteem. The study involved 98 respondents who filled in online questionnaires that included questions from the Rosenberg self-esteem scale (Rosenberg, 1965), Social comparison in Facebook scale (created in the context of this Bachelor’s Thesis), Positive self-presentation & Honest self-presentation scales (in the context of Facebook) (Kim & Lee, 2011). There were significant and non-significant correlations between mentioned constructs.
Relationship Between Self-Esteem, Social Comparison and Self Presentation in Social Media
Keywords: Psiholoģija; Sociālais salīdzinājums; Pašprezentācija; Pašvērtējums; Sociālie Mediji