Būvniecības projektēšanas nosacījumu aktuālās tiesiskās problēmas. - Piskunova, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2017)
Šī darba mērķis ir apskatīt būvatļaujas un tās projektēšanas nosacījumu attīstību pēc 2014. gada 1. oktobra, kad spēkā stājās jaunais Būvniecības likums (turpmāk tekstā Būvniecības likums). Darba ietvaros apskatīts projektēšanas nosacījumos ietvertais saturs un ar to saistītā problemātika. Darba rezultātā ir konstatēts, ka Būvniecības likumā nav ietverts jēdzienu kopas “projektēšanas nosacījumi” un “atzīme par projektēšanas nosacījumu izpildi” satura skaidrojums, kas rada dažādu praksi saistībā ar šo jēdzienu izpratni. Darba ietvaros ir veikta pašvaldību aptauja, kuras rezultātā ir secināms, ka pēc jaunā Būvniecības likuma spēkā stāšanās ir samazinājies apstrīdēto būvatļauju skaits, bet vairumā pašvaldību palielinājies izsniegto būvatļauju skaits. Atslēgvārdi: būvniecība, būvatļauja, projektēšanas nosacījumi, atzīme par projektēšanas nosacījumu izpildi, būvprojekts, būvvalde

The objective of this thesis is to look at development of building permit and its design conditions after 1st of October, 2014, when the new Construction law came into force. Within the framework of this thesis, content specified in the design conditions and problems related to it are examined. As a result of this thesis, it has been recognized that the Construction law does not contain explanation of content for set of definitions “design conditions” and “note on fulfilling the design conditions”, which creates different practices in relation to understanding of these definitions. In this thesis survey of local governments was carried out, which has led to conclusion that after the new Construction law came into force, the amount of appealed construction permits has decreased, but in most local governments amount of issued construction permits has increased. Key words: construction, construction permit, design conditions, note on fulfilling the design conditions, building design, building authority.
Current legal issues for implementation of construction designing conditions.
Keywords: Juridiskā zinātne; būvniecība; būvatļauja; projektēšanas nosacījumi; būvprojekts; būvvalde