Lauku attīstības programmas pasākumu īstenošanas administratīvā sloga un tā izmaksu novērtējums - Ķikāne, Solvita (Latvijas Universitāte, 2010)
Maģistra darba tēma ir „Lauku attīstības programmas pasākumu īstenošanas administratīvā sloga un tā izmaksu novērtējums”. Darba aktualitāte saistās ar nepieciešamību veicināt lauku uzņēmējdarbības attīstību, kas panākams samazinot arī administratīvo slogu. Kā arī šis darbs dotu savu ieguldījumu ES un Latvijas izvirzītā mērķa - samazināt administratīvo slogu par 25% līdz 2012.gadam, sasniegšanā. Tādēļ maģistra darba mērķis ir izpētīt Lauku attīstības programmas atbalsta administrēšanas pastāvošās procedūras, informācijas sniegšanas pienākumus, novērtēt to administratīvo slogu un sagatavot priekšlikumus nevajadzīgu, laikietilpīgu, sarežģītu informācijas pienākumu atcelšanai vai aizstāšanai ar mazāk resursu ietilpīgiem pienākumiem. Pētījuma mērķa sasniegšanai veikta pētījumu apzināšana administratīvā sloga novērtēšanas jomā, identificējot atziņas svarīgas darba veikšanā, izpētītas administratīvā sloga novērtēšanas metodes un izvērtēta Lauku attīstības programmas pasākumu nozīmība, lai identificētu pasākumus, kuriem novērtējams administratīvais slogs un rezultātā veikts atsevišķu pasākumu administratīvā sloga novērtējums un sagatavoti priekšlikumus administratīvā sloga mazināšanai. Darbu var izmantot valdības institūcijas, tai skaitā administrējošās institūcijas, lai pamatojoties uz secinājumiem un priekšlikumiem sagatavotu plānu Lauku attīstības programmas atbalsta pasākumu administratīvā sloga samazināšanai. Darbs izstrādāts uz 128 lapām un ietver 23 attēlus, 10 tabulas un 6 pielikumus.

The theme of Master work is „Evaluation of administrative burden and its costs of the measures of Rural Development Programme. The relevance of this Master work relates to necessity to facilitate development of rural areas and entrepreneurship and what could be achieved as well by reduction of administrative burden created to rural entrepreneurs and society in the application process for Rural Development support. As well this Master work will contribute to achievement of goals to reduce administrative burden by 25% by 2012 which is set by EU and Latvia. Therefore the task of the Master work is to evaluate current procedures of administration of Rural Development programme support, including information obligations, evaluate administrative burden of the and to elaborate proposals for abolishment of unnecessary, complicated and time consuming information obligations or substitution with less burdensome information obligations. In order to achieve the task of this work research projects on evaluation of administrative burden were studied to identify conclusions important and useful to elaborate this work, methods of evaluation of administrative burden were studied and importance of several support measures under Rural Development Programme were evaluated to identify measures to be included in evaluation of administrative burden. As a result proposals were developed for reduction of administrative burden. This work could be used by governmental institutions, including administrative institutions, in order to prepare plan for reduction of administrative burden of support measures under Rural Development Programme. Master work is elaborated on 128 pages, and it includes 23 pictures, 10 tables and 6 annexes.
Assessment of administrative burden and its costs arising from measures of Rural Development Programme
Keywords: Ekonomika