Tramvaju kustības radīto atmosfēras aerosolu izcelsmes un izplatības novērtējums Rīgā - Rumjanceva, Olga (Latvijas Universitāte, 2021)
Bakalaura darbā raksturota atmosfēras piesārņojuma problemātika, īpaša uzmanība pievērsta videi draudzīgākajam satiksmes veidam – tramvaju satiksmei. Tramvaju radītais cieto daļiņu (PM10, PM2,5) atmosfēras piesārņojums analizēts vērtējot dažādus aspektus – ekspluatētais tramvaja modeļa veids, kustības režīms, papildus vērtēta arī meteoroloģisko apstākļu ietekme. Eksperimentālā daļa realizēta Rīgā, veicot tiešos mērījumus laika periodā no 2020. gada rudens līdz 2021.gada pavasarim, tādējādi mērījumi tika veikti 3 dažādās sezonās, dažādos meteoroloģiskajos apstākļos, mainīga novietojuma un noslogotatības maršruta daļās.

The bachelor's thesis describes the problem of air pollution, special attention is paid to one of the more environmentally friendly type of traffic - tram traffic. Atmospheric pollution of particulate matter (PM10, PM2.5) caused by trams has been analyzed by evaluating various factors - the model of tram used, the mode of movement, in addition, the impact of meteorological conditions has also been assessed. The experimental part was conducted in Riga, taking direct measurements in the period from autumn 2020 to spring 2021, thus the measurements were performed across 3 seasons, in varied meteorological conditions, in several locations of the route with different traffic load.
Atmospheric aerosol pollution distribution caused by tram traffic in Riga
Keywords: Vides zinātne; aerosoli; gaisa kvalitāte; PM10; PM2,5; tramvaju satiksme