Senioru viedtālruņu lietošanas paradumi un motivācija Latvijā - Lokmane, Diāna Nate (Latvijas Universitāte, 2019)
Mūsdienās viedtālruņi tiek lietoti plašā mērogā un sevī ietver gan komunikācijas, gan izklaides funkcijas. Līdz ar viedtālruņu atšķirīgo lietošanu, dažādās vecuma grupās, pastriprunās digitālās plaisas esamība, kas visspilgtāk jūtama senioru vidū, salīdzinot tos ar jaunāka gada gājuma cilvēkiem. Bakalaura darba „Senioru viedtālruņu lietošanas paradumi un motivācija Latvijā” mērķis ir izpētīt senioru viedtālruņu lietošanas paradumus un motivāciju Latvijā, par uzde-vumiem izvirzot problēmas teorētisko izpēti, empīrisko izpēti un secinājumu izdarīšanu. Tiek ietverta teorija par senioriem, paaudzēm, viedtālruņu izmantošanu un digitālo plaisu. Metodoloģija ietver sekundāro datu analīzi un dziļo interviju veikšanu. Rezultāti ļāva izdarīt secinājumus par senioru attieksmi, lietojumu saistībā ar viedtāl-ruņiem. Atslēgas vārdi: viedtālruņi, seniori, paaudzes, lietojums, vecums, digitālā plaisa.

Nowadays, smartphones are used on a large scale and include both communication and entertainment functions. With the different use of smartphones, in different age groups, the existence of a prelude to the digital divide, which is most noticeable among seniors, compared to younger people. The aim of the bachelor thesis “Smartphone usage, habits and motivation of seniors in Latvia” is to study the habits and motivation of senior use of smartphones in Latvia by setting problem research, empirical research and drawing conclusions. Includes the theory of seniors, generations, the use of smartphones and the digital di-vide. Methodology includes secondary data analysis and deep interviews. The results allowed to make conclusions about seniors attitudes and use of smartphones. Keywords: smartphones, seniors, generations, usage, age, digital divide.
Smartphone usage, habits and motivation of seniors in Latvia
Keywords: Komunikācijas zinātne; viedtālruņi; seniori; paaudzes; lietojums; vecums