Starpkonfesionālās attiecības Latvijas Republikā, 1918-1940 - Saleniece, Solveiga (Latvijas Universitāte, 2012)
ANOTĀCJA Maģistra darba tēma ir „Starpkonfesionālās attiecības Latvijas Republikā, 1918-1940”. Maģistra darba mērķis ir izpētīt starpkonfesionālās attiecības Latvijas Republikā no 1918. līdz 1940.gadam, galveno uzmanību vēršot uz t.d. tradicionālajām kristīgajām konfesijām – katoļticīgajiem, luterticīgajiem un pareizticīgajiem. Maģistra darbs sastāv no titullapas, satura rādītāja, ievada, avotu un literatūras apskata, divām nodaļām ar apakšnodaļām, secinājumiem, izmantoto avotu un literatūra saraksta un pielikuma. 1.nodaļā tiek pētītas attiecības starp tradicionālajām kristīgajām konfesijām Latvijas Republikā parlamentārisma periodā. Šajā posmā Baznīcu galvenā uzmanība bija vērsta sava tiesiskā statusa nostiprināšanu un attiecību veidošanu ar valsti nevis uz savstarpējo attiecību veidošanu. Papildus īpaša uzmanība tiek veltīta konfesiju attiecībām īpašumtiesību jautājumos. 2.nodaļā tiks analizēta valsts attieksme pret Baznīcu un tradicionālo kristīgo konfesiju savstarpējo attiecību veidošanās pēc K.Ulmaņa 1934.gada 15.maija apvērsuma. Lai arī kristietība bija vienojošais faktors apskatāmajām konfesijām, tomēr katrai no tām bija sava mācība un rituāli pie kuras tās pieturējās un nevēlējās zaudēt savu individualitāti un pielāgoties kādai citai. Vienlaikus tās cīnījās par savas ietekmes nostiprināšanu un palielināšanu sabiedrībā, kas rezultātā radīja virkni domstarpību.

ANOTATION The subject of the master thesis is “Interdenominational Relations in the Republic of Latvia, 1918-1940”. The goal of the master thesis is to explore interdenominational relations in the Republic of Latvia from 1918 to 1940, laying the main focus on the so-called traditional Christian denominations – the Catholic, Lutheran, and Orthodox churches. The master thesis contains a title page, a review of sources and literature, two units divided into subunits, conclusions, a list of sources and literature used, and an appendix. Unit 1 explores relations between the traditional Christian denominations in the Latvian Republic during the parliamentarian time, when the Church mainly focused on strengthening its status and building relations with the state, not on the formation of mutual relations. In addition, special attention has been paid to relations between the denominations concerning the issue of property. Unit 2 analyses the attitude of the state toward the Church and relations between the traditional Christian denominations after the coup of 15 May 1935 by President Karlis Ulmanis. Even though Christianity served as the uniting factor for the denominations mentioned, each of them had their own teachings and rituals that they kept to and were unwilling to lose their individuality and adapt to others. Meanwhile, they fought for strengthening and increasing their influence in the society, which resulted in a number of disagreements.
Interdenominational Relations in the Republic of Latvia, 1918-1940
Keywords: Vēsture