Sodāmība un tās sekas - Ņikitina, Laine (Latvijas Universitāte, 2024)
Par bakalaura darba tematu tika izvēlēta “Sodāmība un tās sekas”, kas ir aktuāls temats mūsdienās. Darba autore analizē sodāmības jēdzienu, nozīmi, tā regulējumu un sekas, kas iestājas pēc sodāmības dzēšanas Latvijas likumos. Darba mērķis ir izprast, kāda ir bijusi sodāmības vēsturiskā attīstība, sodāmības nozīme krimināltiesībās un sekas, kuras tā rada. Darba uzdevumi ir izpētīt pieejamās Latvijā un pasaulē esošo tiesību zinātnieku sarakstītās grāmatas un publikācijas latviešu valodā, angļu, itāļu, somu un dāņu valodās, kā arī analizēt sodāmības vēsturisko attīstību, noskaidrot sodāmības nozīmi mūsdienās un izpētīt ārvalstu regulējumu saistībā ar sodāmību Vācijas, Lietuvas, Igaunijas, Somijas un Dānijas likumos. Darbā tiek apzināti vairāki aizliegumi, kas izriet no sodāmības institūta. Kā viena no aktuālajām problēmām ir personu pamattiesību ierobežojumi neatkarīgi no sodāmības noņemšanas vai dzēšanas. Latvijas normatīvo aktu bāzē ir daudz dažādu nozaru likumi, kuros personām ir noteikti ierobežojumi par tīša noziedzīga nodarījuma izdarīšanu.

“Conviction and its consequences” was chosen as the subject of the Bachelor's work, a topical topic today. The author of the work analyses the concept, meaning, regulation and consequences of criminal convictions, which occur after criminal convictions have been extinguished in Latvian laws. The purpose of the work is to understand what the historical development of criminal records has been, the importance of criminal convictions in criminal law and the consequences it has. The terms of reference are to examine the available books and publications written in Latvian by law scientists in Latvia and the world in English, Italian, Finnish and Danish languages, as well as to analyse historical development of criminal records, to clarify the significance of criminal records nowadays and to explore foreign regulations in relation to criminal convictions in German, Lithuanian, Estonian, Finnish and Danish laws. The work identifies a number of bans stemming from the Institute of Criminal records. Restrictions on fundamental rights of individuals, regardless of the removal or extinguishment of a criminal record, are among the current challenges. There are many different sectoral laws in the base of normative acts of Latvia, in which persons are restricted for committing an intentional criminal offence.
Conviction and its consequences
Keywords: Juridiskā zinātne; sodāmība; tās dzēšana; tiesību ierobežojumi; aizliegums