Ilgspīdošā luminiscence ar Mn2+ un Cr3+ joniem aktivētā MgGeO3 materiālā - Kalniņa, Aija (Latvijas Universitāte, 2022)
Luminiscējoši materiāli tiek plaši pielietoti gan ikdienišķiem, gan zinātniskiem mērķiem. Pēdējos gados pieaugusi interese par sarkaniem un infrasarkaniem ilgspīdētājiem īpaši tādēļ, ka tiem ir potenciāli pielietojumi medicīnā. Šajā darbā pētīta sarkanā un infrasarkanā luminiscence MgGeO3:Mn2+, Cr3+ materiālā. Darba gaitā paraugiem uzņemti ierosmes, fotoluminiscences, rentgenluminiscences un pēcspīdēšanas spektri, mērīta dzišanas kinētika un veikti termostimulētās luminiscences mērījumi. MgGeO3:Mn2+, Cr3+ materiālam raksturīga luminiscence platā spektra joslā no 600 līdz 1000 nm un novērojama efektīva pēcspīdēšana, kuru nodrošina ķērājcentri ar dziļumu 1.18 -1.36 eV. Balstoties uz iegūtajiem rezultātiem, veikti secinājumi par MgGeO3:Mn2+, Cr3+ materiāla luminiscences īpašībām un pēcspīdēšanas gaitā notiekošajiem procesiem.

Luminescent materials are widely used for domestic and scientifical purposes. In recent years red and infrared persistent luminescence has been studied for applications in medicine. During this research red and infrared luminescence of MgGeO3: Mn2+, Cr3+ material was investigated. During this research the excitation, photoluminescence, x-ray luminescence and afterglow spectra were taken, the decay kinetics and thermal stimulated luminescence were measured. MgGeO3: Mn2+, Cr3+ material shows luminescence in broad spectral range from 600 to 1000 nm and exhibit intense afterglow which is provided by charge traps with depth about 1.18 – 1.36 eV. Based on obtained results conclusions about MgGeO3: Mn2+, Cr3+ material luminescence properties and afterglow mechanisms has been drawn.
Persistent luminescence of Mn2+ and Cr3+ doped MgGeO3 material
Keywords: Fizika; luminiscence; pārejas metāli; lādiņu ķērjācentri; pēcspīdēšana