Krustneša tēls Usamas al-Munkida darbā „Vēstījumu grāmata” (Kitāb al I’ tibār) - Mantnieks, Žanis (Latvijas Universitāte, 2011)
Bakalaura darbs „Krustneša tēls Usamas al-Munkida darbā „Vēstījumu grāmata” (Kitāb al-I’tibār)” ir veltīts krustneša tēla analīzei un izvērtējumam. Šāds darba tēmas uzstādījums ir svarīgs, jo tajā izvērsts konkrēta vēsturiska cilvēka skatījums uz tā laika dzīves situācijām, kā arī tāpēc, ka tajā atspoguļojas Usamas al-Munkida dzīves pieredze, sadzīvojot kopā ar citu kultūru pārstāvjiem un ikdienā kontaktējoties ar tiem. Usamas al-Munkida darbā labāk nekā citos tā laikā vēsturiskajos darbos atspoguļojas franku, jeb krustnešu tēls, kurš joprojām ieņem svarīgu lomu arābu sabiedrībā, īpaši mūsdienās notiekošajos konfliktos Tuvojos Austrumos kā pretnostatījums vietējiem iedzīvotājiem . „Vēstījumu grāmata”, kuru autors uzrakstījis deviņdesmit trīs gadu vecumā, joprojām tiek uzskatīta vēsturniekiem par vienu no vissvarīgākajiem vēsturiskajiem dokumentiem, jo satur sevī unikālu vēsturisku un kultūrvēsturisku informāciju par krusta karu laikiem („Vēstījumu grāmatā” tika aprakstīti notikumi Pirmā, Otrā un Trešā krusta karu laikā) un dod lasītajam lielisku iespēju iegūt patiesu priekšstatu no pirmavota par kristiešu un musulmaņu attiecībām kaujās un ārpus tām. Darba pamatmērķis ir izanalizēt krustneša tēlu, izmantojot fragmentus no Usamas al- Munkida darbā „Vēstījumu grāmata”, kur autors ir dalījies savā pieredzē, kontaktējoties ar citas kultūras un reliģijas pārstāvjiem. Galvenais secinājums: kaut gan krustneši bija ienaidnieki, kuri iebruka Usamas al- Munkida dzimtenē – Tuvajos Austrumos, autors ir spējis viņos saskatīt arī pozitīvas īpašības un veic lielisku krustneša tēla raksturojumu. Darbs sastāv no divām daļām. Pirmā daļa tiek veltīta grāmatas autora Usamas al- Munkida biogrāfijai, viņa reliģiskiem uzskatiem, kā arī tiek apskatīti daži no viņa nozīmīgākajiem darbiem. Otrā daļā tiek aprakstīti un analizēti fragmenti no Usamas al-Munkida darba „Vēstījumu grāmata”, kuros ir atspoguļots krustnesis – franks dažādās dzīves situācijas. Atslēgvārdi Franki, arābi, Krusta karš.

The topic of this thesis is „An image of crusader in Usama al-Munqidh work „The book of Instruction with Illustrations” (Kitāb al-I’tibār)”. The topic is not only important because it portrays the outlook on particular life events by a particular historical person, but also because it reflects that person’s experience in cohabiting with representatives of other cultures and his daily experiences in interacting with them. Usama’s work provides a more precise reflection of the Franks – crusaders image than other historical works of that time. The image still plays an important role in the Arab society, especially in view of ongoing conflicts in the Middle East. „The Book of Instruction,” written by the author at the age of 93, is still considered to be one of the most important historical documents containing valuable historical and cultural information on the times of the Crusades, and allows the reader to get an excellent impression of Christian and Muslim relationships in and out of the battles. The main objective of this work is to get acquainted with the image of the crusader, using fragments from the Usama al-Munqidh’s “The Book of Instruction,” where the author shares his experiences in dealing with the representatives of other cultures. The most important conclusion is that despite the fact crusaders, who intruded Usama al- Munqidh’s homeland – Middle East, were considered enemies, the author could still find positive traits in them. The thesis consists of two parts. The first part is devoted to Usama al-Munqidh’s biography, his religious views and reviews some of his most important works. The second part describes and comments on fragments from Usama’s “The Book of Instruction,” which portray the Frank – crusader in various life situations. Keywords: Franks, Arabs, Crusades
An Image of Crusader in Usama al-Munqidh Work „The Book of Instruction With Illustrations” (Kitāb al I’ tibār).
Keywords: Āzijas studijas