Baltijas valstu salīdzinājums parenterālās barošanas nodrošināšanā mājas apstākļos bērniem ar īsās zarnas sindromu - Bergmane, Una (Latvijas Universitāte, 2022)
Autore izvēlējās tēmu “Baltijas valstu salīdzinājums parenterālās barošanas nodrošināšanā mājas apstākļos bērniem ar īsās zarnas sindromu” pamatojoties uz to, ka ne Latvijā ne Baltijas valstu līmenī šī tēma nav pietiekami pētīta, nav pieejami pētījumi par to, kā bērniem ar īsās zarnas sindromu parenterālā barošana tiek nodrošināta mājas apstākļos. Pētījumā tika izmantota kvalitatīvā pētniecības metode un pētījuma instruments- daļēji strukturēta intervija. Izmantojot pētniecības instrumentu tika veiktas intervijas, iegūtie dati tika apkopoti, analizēti izmantojot kontentanalīzi un veikti secinājumi. Pētījumā piedalījās 3 medicīnas māsas, kurām ir pieredze parenterālās barošanas nodrošināšanā, katra pārstāvēja savu valsti -Latviju, Lietuvu, Igauniju. Pētījuma jautājums: Kāds ir Baltijas valstu salīdzinājums parenterālās barošanas nodršināšanā mājas apstākļos bērniem ar īsās zarnas sindromu?

The author chose the topic “Comparison of the Baltic States in the provision of parenteral nutrition at home for children with short bowel syndrome”, because neither Latvia nor the Baltic States has sufficiently studied the subject, no studies are available on how parenteral nutrition is provided to children with short-bowel syndrome at home. For the study author used a qualitative research method and a research tool - a semistructured interview. Interviews were conducted using the research instrument, the resulting data were compiled using a content analysis and conclusions were reached. The study involved 3 nurses who have experience in providing parenteral nutrition, each representing their country - Latvia, Lithuania, Estonia. Question of the study: What is the comparison between the Baltic States in providing parenteral nutrition at home for children with short bowel syndrome?
Comparison of the Baltic States in the provision of parenteral nutrition at home for children with short bowel syndrome
Keywords: Medicīna; Īsās zarnas sindroms; Parenterālā barošana mājas apstākļos; Baltijas valstis; Bērni; Salīdzinājums