Sifilisa ārstēšana Aleksandra Augstuma slimnīcā pirms antibiotiķu ieviešanas; 1908.-1945.gads - Ansone, Lote (Latvijas Universitāte, 2012)
Bakalaura darba mērķis ir izpētīt, aprakstīt un uzzināt, kā Aleksandra Augstuma slimnīcā ir ārstēts sifiliss laika posmā no 1908. – 1945. gadam. Izmantojot klīniski deskriptīvu metodi, tika analizētas lues I, lues II, lues lat., lues III, kā arī lues cong. lat. pacientu slimības vēstures. Tika aprakstīts pacientu sociāl – demogrāfiskais stāvoklis, uzturēšanās ilgums, rehospitalizācija, ārstēšanas gaita un terapijas iznākums. Izvirzītā hipotēze, ka pirms antibiotiķu ēras Aleksandra Augstuma slimnīcā sifilisa slimniekus ārstēja atbilstoši jaunākajām Eiropas tendencēm, daļēji apstiprinājās, jo lielākā daļa Aleksandra Augstuma slimnīcas pacientu tika atbilstoši ārstēti, izmantojot arsēna un bismuta preparātus, kā arī malārijas terapiju. Taču vēl 20. gs. sākumā sifilisa ārstēšana saglabājusies bīstama un mokpilna, par ko liecina liels mirstības līmenis – no 50 pacientiem ex. let. kā iznākums 11 sifilisa slimniekiem (22%). Atslēgas vārdi: sifiliss, ārstēšana, 20. gadsimts.

Bachelor’s thesis aim is to explore, describe and find out how syphilis has been treated in the hospital of Aleksandrs Augstums from Year 1908. – 1945. Using clinically descriptive method has been analyzed medical records of patients, who had one of these diagnosis - lues I, lues II, lues lat., lues III or lues cong. lat. Has been described social demographics of patient’s, their residence at the hospital, pre – hospitalization, course of treatment and outcomes of therapy. The hypothesis, that in the hospital of Aleksandrs Augstums before use of antibiotics patients with syphilis were treated according to the latest tendencies of European, confirmed partially, because most of the cases were under appropriate treatment with arsenic and bismuth preparations and malariotherapy. Even in the beginning of 20th century cure of syphilis has remained dangerous, mortality rate was very high – 22% (11 from 50 patients – ex let.). Key words: syphilis, treatment, 20th century.
Treatment of syphilis in the hospital of Aleksandrs Augstums before use of antibiotics, year 1908.-1945
Keywords: Farmācija