Goda un cieņas aizskārums internetā: kaitējuma nodarīšanas vietas noteikšana saskaņā ar Eiropas Padomes Regulu Nr. 44/2001 - Dambergs, Mārtiņš (Latvijas Universitāte, 2010)
Autors savā pētījumā “Goda un cieņas aizskārums internetā: kaitējuma nodarīšanas vietas noteikšana saskaņā ar Eiropas Padomes Regulu Nr. 44/2001” veicis pētījumu par speciālās jurisdikcijas klauzulas interpretācijas iespējām attiecībā uz strīdiem, kuros tiek vērtēta kaitējuma atlīdzināšana par tādu kaitējumu, kas nodarīts publicējot internetā personas godu un cieņu aizskarošas ziņas. Konkrētā pētījuma ietvaros autors izpētījis goda un cieņas aizsardzības vēsturisko attīstību, lai izvērtētu šo pamattiesību saturu un konkrēto pamattiesību sistēmisko nozīmi demokrātiskā sabiedrībā, kā arī apskatījis Eiropas Padomes Regulas Nr. 44/2001 par jurisdikciju un tiesas spriedumu izpildi civillietās un komerclietās pieņemšanas vēsturi, lai noteiktu speciālās jurisdikcijas klauzulas piemērošanas robežas. Konkrēto pamattiesību aizsardzības iespējas un jurisdikcijas jautājumus autors analizējis vērtējot Eiropas Savienības tiesas praksi jautājumos strīdos par speciālās jurisdikcijas klauzulas piemērošanu, lai nonāktu pie pēc iespējas precīzākiem secinājumiem par speciālās jurisdikcijas klauzulas interpretāciju. Autors galvenokārt izmantojis literatūru angļu valodā, analizējis Eiropas Savienības tiesas praksi, kā arī apskatījis uz pētījumu attiecināmo Eiropas Savienības tiesību aktu pieņemšanas vēsturi. Pētījuma rezultātā autors nonācis pie vairākiem secinājumiem, proti, Eiropas Savienības tiesas prakse attiecībā uz Eiropas Padomes Regulas Nr. 44/2001 5 (3) pantā ietvertā termina “vieta, kurā nodarīts kaitējums” interpretācija ir pretrunīga dažādos spriedumos, kā arī nav dotas skaidras Eiropas Savienības tiesas norādes par iespējamo speciālās jurisdikcijas klauzulas interpretāciju attiecībā uz strīdiem, kas saistīti ar internetu. Tāpēc autors savā darbā piedāvā papildus kritēriju noteikšanu tiesām vērtējot speciālās jurisdikcijas esamību, proti, de minimis kritērija piemērošanu un internetā ievietotas mājas lapas satura attiecināmības izvērtējumu, lai izslēgtu iespējamos taktiskās tiesvedības riskus.

In his research “Defamation on the Internet: definition of the place where the harmful event occured in compliance with the European Council Regulation No. 44/2001” the author has reviewed possibilities for interpretation of special jurisdiction clause regarding claims for damages and harm caused by publication of defaming information on the Internet. In the current research the author has analyzed the historical development of protection of one’s rights to dignity and reputation for defining the rights in the legal system of the EU and their importance in democratic society. The author has also reviewed the historical process of adoption of European Council’s Regulation No. 44/2001 on jurisdiction and the enforcement of judgments in civil and commercial matters for setting the boundaries for application of the special jurisdiction clause. The protection of the current fundamental rights and jurisdiction matters have been reviewed by taking into consideration the practice of European Union Court of Justice regarding the application of special jurisdiction clause thus reaching more precise conclusions on the interpretation of special jurisdiction clause. The author has mainly used literature in English, analyzed the practice of European Union Court of Justice as well reviewed the history of adoption of the topic relevant normative acts of the European Union. The author has concluded that the practice of European Union Court of Justice regards the interpretation of the term “the place where harmful event occurred” included in clause 5 (3) of the European Council’s Regulation No. 44/2001 is controversial and no clear definition of the aforementioned term is given by the European Union Court of Justice regards the interpreation of the clause on internet – related cases. Therefore the author offers setting of additional criteria required to be analyzed by the courts for application of special jurisdiction rule, specifically – application of de minimis rule and and evaluation of targetting for avoiding the possible threats of “forum shopping”.
Defamation on the Internet: definition of the place where the harmful event occured in compliance with the European Council Regulation No. 44/2001
Keywords: Juridiskā zinātne