Latvijas valsts fondētās pensiju shēmas līdzekļu izvietojums, alternatīvo ieguldījumu veidu iespējas - Ramza, Ilze (Latvijas Universitāte, 2007)
Maģistra darbā tiek apskatītas Latvijas valsts pensiju fondu līdzekļu izvietojuma tendences, pastāvošie ierobežojumi un iespējas. Tiek salīdzināti izvietoto līdzekļu īpatsvari dažādos ieguldījumu veidos aktīvo, sabalansēto un konservatīvo ieguldījumu plānu grupās un tiek veikta ienesīguma analīze. Pētījumā pielietotā ienesīguma salīdzināšanas metode ir Šarpa attiecības aprēķins katram ieguldījumu plānam. Pamatojoties uz Latvijas, Lietuvas un Polijas fondētās pensiju shēmas darbības rezultātiem, ir novērtēta ieguldījumus ierobežojošas likumdošanas ietekme. Tā kā Latvijas valsts fondu līdzekļu apjoms tuvākajos gados pieaugs īpaši strauji, pašreizējie ieguldījumu ierobežojumi var kļūt par nevajadzīgu apgrūtinājumu, turklāt Latvijas vērtspapīru tirgum var pietrūkt kapacitātes šo līdzekļu apkalpošanai. Tādēļ tiek apskatītas alternatīvo ieguldījumu veidu iespējas Latvijas tirgū un arī ārvalstīs. Darbs sastāv no ievada, sešām nodaļām, secinājumiem un priekšlikumiem, kā arī četriem pielikumiem.

Master’s thesis addresses the asset allocation of state pension funds, existing legal regulations on investment limits and opportunities for portfolio diversification. Portfolio weights of different asset classes are compared among groups of active, balanced and conservative investment plans, followed by assessment of average returns. Profitability analysis is based on Sharpe ratio comparison among investment plans. After reviewing the financial results of Latvian, Lithuanian and Polish state funded pension schemes, effects of legislation on investment limits are evaluated. As the assets of the Latvian state pension funds are expected to multiply over the next few years, the current investment limits might soon become a burden. Latvian financial markets might soon have very limited spare capacity to satisfy the needs of pension funds. Therefore opportunities for alternative investments in the local and foreign markets are discussed. The paper consists of an introduction, six main chapters, conclusions and four appendixes.
Asset allocation policies adopted by Latvian state pension funds, opportunities for alternative investments
Keywords: Ekonomika