Zemes izmantošanas struktūra Zasas pagastā: tendences, attīstība un perspektīva - Vībāns, Māris (Latvijas Universitāte, 2006)
Darbā pētītas zemes izmantošanas struktūras izmaiņas Jēkabpils rajona Zasas pagasta 20.gadsimtā. Pētījumā izmantotas topogrāfiskās kartes, zemes izmantošanas plāni un ortofoto uzņēmumi. Kartes skenētas un pēc tam digitizētas ar Ģeogrāfiskās Informācijas Sistēmas programmatūru ArcView – ArcMap. Iegūtie dati izmantoti, lai analizētu zemes izmantošanas struktūras izmaiņas Zasas pagastā un noteiktu dabas un antropogēno faktoru ietekmi uz ainavas struktūras maiņu, kā arī lai prognozētu iespējamās zemes izmantošanas struktūras izmaiņas nākotnē. Pētījums parādīja, ka pagājušajā gadsimtā meža zemes īpatsvars ir palielinājies uz neizmantoto lauksaimniecības zemju rēķina. Balstoties uz iegūto informāciju un darba pētījuma rezultātiem, tiek izteiktas prognozes, kā 21. gs. sākumā varētu mainīties zemes lietojuma veidu struktūra, ainava un tās daudzveidība. Darba kopējais apjoms ir 64 lappuses. Darbu ilustrē 16 attēli, no kuriem 6 attēli ir autora. Darbam pievienoti 7 pielikumi, tai skaitā 1 un 5. pielikums ir arī A3 formātā. Darbā izmantotās literatūras sarakstā minēti 47 darbi un 4 interneta resursu nosaukumi. Atslēgas vārdi: Zasas pagasts, zemes izmantošanas struktūra, ainavas struktūra, zemes lietojuma veids, ainavu daudzveidība, bioloģiskā daudzveidība.

The thesis describes land use structure changes in Zasas pagasts (Jēkabpils district) in the 20th century. In the research paper is used topographical maps, land use plans and ortophoto shows. Maps was scaned and digitized with Geographical Information System software ArcView – ArcMap. The obtained data are used to analyse land use structure changes in Zasas pagasts and to determine the influences of natural and anthropogenic factors to the land use structure changes, and also to forecast possible landscapes structure changes in the future. Amount of master thesis is 64, with 7 apepenendixes and 16 images. Author made 6 images. Developing thesis 47 literature references and 4 internet home pages references were used. Key words: Zasas pagasts, land use structure, landscape structure, land use type, landscape diversity, biological diversity.
Land Use Structure in Zasa Pagasts: Trends, Evalution and Prospective
Keywords: Vides zinātne