Renē Žirāra Svēto Rakstu interpretācija - Alksne, Agnese (Latvijas Universitāte, 2013)
Maģistra darbā – Renē Žirāra Svēto Rakstu interpretācija, tiek likts uzsvars uz to, kā Renē Žirārs, kurš ir filologs, literatūrzinātnieks, antropologs, kulturologs u.c. nozarēs izglītota personība skaidro Svētos Rakstus. Savā darbā es apstiprinu R. Žirāra ieskatus, ka:1) cilvēku attiecību pamatā ir mimēze (atdarināšana), kurai ir mantkārīgs raksturs; 2) Vardarbība, kas rodas mimēzes ceļā vienam pret otru, tiek “izlādēta” neapzinātā upura mehānismā pret vienu upuri; 2) Svētajos Rakstos, īpaši Evaņģēlijos, tiek ne tikai atklāts grēkāža mehānisms, bet atšķirībā no mītiem, Jēzus nāve nav vēl viens vardarbības akts – vēl viens upuris. Pētījumā tika izmantota ideju interpretācijas metode ar kuras palīdzību es padziļināti izpētīju R. Žirāra idejas un citu autoru idejas. Pētniecības darbs tika sadalīts trīs nodaļās: Pirmajā es apskatīju R. Žirāra teorijas pamatelementus, otrajā nodaļā es sniedzu ieskatu par to, kā R.Žirārs skaidro Ījaba grāmatu savas teorijas ietvaros un visbeidzot trešajā no

The master’s thesis “The interpretation of the Holy Scripture by Rene Girard” researches the interpretation of Holy Scripture by Rene Girard - philologist, literary scientist, anthropologist, culturologist and a person educated in other sciences. In my thesis I confirm the insights of Rene Girard that: 1) the basis for human relationships is mimesis (imitation) with an avarice characteristic; 2) the violence against each other arising out of mimesis is discharged in an unconscious victim mechanism against one victim; 3) the Holy Scripture, especially the Gospels, reveal not only the mechanism of scapegoat but unlike the myth, the death of Jesus is not another act of violence and another victim. The research utilizes the method of idea interpretation by which I research thoroughly the ideas of Rene Girard and other authors. The master’s thesis is divided in three chapters. The first chapter gives an overview of the basic elements of the theory of Rene Girard. The second chapter gives an
The interpretation of the Holy Scripture by Rene Girard
Keywords: Teoloģija un reliģiju zinātne