Acu-roku koordinācijas iekārtas izveide un aprobācija - Kliesmete, Egija (Latvijas Universitāte, 2009)
Bakalaura darbs ir uzrakstīts latviešu valodā uz 47 lapām, satur 45 attēlus, 11 tabulas un 27 atsauces uz literatūras avotiem. Atslēgas vārdi: Acu-roku koordinācija, reakcijas laiks, sakādiskās acu kustības. Mērķis: Izveidot un aprobēt iekārtu acu-roku koordinācijas novērtēšanai un trenēšanai. Iekārtas apraksts: Acu-roku koordinācijas iekārtas sastāv no koka plāksnes (1x1,2 m), uz kuras 4 apļos izvietoti 32 sarkani gaismas avoti un viens zaļš – apļu centrā, un datora, no kura tiek palaista vingrinājumu programma. Ir iespējams mainīt vingrinājuma veidu, izmainot gaismas avotu iedegšanās apgabalu un maksimālo spīdēšanas laiku. Eksperimentu apraksts: Reakcijas laiks tika novērtēts divu veidu eksperimentos. Pirmajā eksperimentā nejauši izvēlētā secībā tika iedegtas visas 32 gaismas diodes, otrajā eksperimentā gaismas diodes tika iedegtas pa atsevišķām paralēlēm. Subjekti: Pirmajā eksperimentā piedalījās 3 subjekti vecumā no 22-23 gadiem. 1 emetrops, 2 miopi. Otrajā eksperimentā piedalījās 1 subjekts (22 gadi, miops). Rezultāti: Visu subjektu iegūtie reakcijas laika dati veido asimetrisku, uz kreiso pusi nobīdītu, reakcijas laika sadalījumu, kura vidējā vērtība ir 0,59 ± 0,12 s, mediāna – 0,57 s, moda – 0,53 s, asimetrijas koeficients – 1,03. Secinājumi: 1. Ir izveidota acu-roku koordinācijas iekārta, ar kuras palīdzību ir iespējams novērtēt subjekta izvēles reakcijas laiku. 2. Sistēmas radītās kļūdas kopējais lielums atbilst sekundes daļai ar kārtu 10-4 – 10-5. Tā kā reakcijas laiks tiek mērīts sekundes simtdaļās, kas atbilst kārtai 10-2, sistēmas radītā kļūda nozīmīgi neietekmē iegūstamo rezultātu. 3. Izvēles reakcijas laika sadalījums ir nobīdīts uz kreiso pusi (asimetrijas koeficients > 0). Trīs subjektu kopējo datu vidējā reakcijas laika vērtība ir 0,59 ± 0,12 s, biežāk sastopamā vērtība – 0,53 s. 4. Izvēles reakcijas laiku vērtība ir atkarīga no: subjekta individuālā snieguma; gaismas diožu novietojuma pa paralēlēm – reakcijas laiks palielinās virzienā no pirmās uz ceturto paralēli, vislielākā reakcijas laika atšķirība ir starp otro un trešo paralēli; vingrinājuma veida – sašaurinot gaismas stimula parādīšanās zonu, reakcijas laiks samazinās.

Bachelor work is written in Latvian on 47 pages. It contains 45 figures, 11 tables and 27 references. Keywords: Eye-hand coordination, reaction time, saccades. Purpose: To construct and aprobate system for eye-hand coordination evaluation and training. Description of the system: Eye-hand coordination system consists of wooden panel (1x1.2 m) with 32 red light emitting diodes (LED) placed in 4 circles and 1 green LED placed in the centre of the circles, and computer controlling with the exercise controlling program. There is possible to vary the type of exercise by changing the area of activated LEDs and their maximal luminous time. Description of the experiments: Reaction time was estimated in two different experiments. In the first experiment, all 32 LEDs were randomly activated. In the second experiment, only LEDs of one isolated parallel were activated. Subjects: 3 subjects (22-23 years old, 1 emetropic, 2 myopic) participated in the first experiment. 1 subject (22 years old, myopic) participated in the second experiment. Results: Reaction times of all subjects compose asymmetrical, shifted to the left distribution with average value 0.59 ± 0.12 sec, median – 0.57 sec, mode – 0.53 sec, asymmetry coefficient – 1.03. Conclusion: 1. Eye-hand coordination system is constructed allowing subject’s choice reaction time evaluation. 2. The total system error is in 10-4 – 10-5 of second. Since reaction time measurements are in 10-2 of second, the influence of the total system error is insignificant. 3. The distribution of choice reaction time of all subjects is shifted to the left (asymmetry coefficient > 0). The average reaction time of all three subjects is 0.59 ± 0.12 sec, the most frequent value – 0.53 sec. 4. The choice reaction time is influenced by subject’s individual performance; distribution of LEDs in parallels – reaction time increases in the direction from 1st to 4th parallel, the largest difference of reaction times is between 2nd and 3rd parallel; type of exercise – reaction time decreases by limiting area of activated LEDs.
Construction and approbation of the eye-hand coordination system
Keywords: Fizika